Yangın ve Güvenlik Dergisi 118. Sayı (Temmuz 2008)

56 1 YANGIN / TEKNiK YAZI Endüstriyel Mutfaklarda Yangın Riski Binaların Yangından Korunması Hakkında · Yönetmelik bakanlar kurulu 2007/12937 sayılı kararı ile yiiriirliiğe girmiştir. Bu Yönetmeliğin 57. maddesine görr "Konutlar ·ııariç olmak iizere, alışveriş merkez/eri, yiiksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda J00'denfazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbaz/arına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır. Şiikrii Sağlam "Sağlam Yangın Güvenlik ve Elektrik Sist. Ltd. Şti." YANGIN ve GÜVENLİK SAYI 118 İşletmelerde mutfak bölümü ihtiyaçtır. Mutfakların fonksiyonu gereği pişirme cihazları, pişirme cihazlarından çıkan gazların toplanması için davlumbaz ve gazların tahliyesi için kanal sistemi vazgeçilmezdir. Bu sistemlerde ısı, yanıcı madde ve oksijen bol miktarda vardır. Yangın çıkması için sadece uygun şartlarda bir araya gelmesi yeterlidir. t Cihaz arızasında veya personel hatasında yağ ve yiyecek kolayca tutuşur. t Alevler davlumbaz ve bacadaki yağı tutuşturur. t Baca geçtiği her mahalde yangına neden olur Yangın sonrası işletmelerde ciddi sorunlar çıkar; t İşletmede hizmet aksar ve zarar eder t İşletme itibarı zarar görür t İşletmeye güven kaybı olur t İşletme taahhütlerini yerine getiremediği için tazminat öder t İşletme müşteri kaybeder t İşletme hasar görmüş sağlığa uygun olrmyan pişirme cihazlarını değiştirir. Mutfaklarda insan faktöründen bağımsız çalışan yangın algılama ve söndürme sistemi gerek ihtiyaçtan gerekse kanunlarla zorunlu kılınmıştır. o Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik bakanlar kurulu 2007/12937 sayılı kararı ile yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmeliğin 57. maddesine göre "Konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda l 00'den fazla kişiye hizmet veren mutfakların dav l umbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır. Mutfak l arın davlumbaz/arına kurulacak otomatik söndürme sistemi ile yangın manuel veya otomatik olarak algılanmakta ve söndürülmektedir. Yangın sonrası söndürücü kolayca temizlenerek mutfak hizmet vermeye devam etmektedir. Mutfak söndürme sistemlerinde dikkat edilecekler t Hidrolik hesabı olmayan sistemler çalışmaz. Uygulama yapan firmalardan hidrolik hesap istenmelidir. t Periyodik Bakımları yapılmayan sistem çalışmaz. Yetersiz veya hiç bas ı nç olmayan tüpler tespit edilmeli ve basınçlandırılmalıdır. t LPCB 1 223 veya UL300 uygun imal edilmemiş sistemler çalışmaz. t Çelik boru kullanılmayan sistemler paslanma nedeniyle çalışmaz. Pas sistemin çalışması o Manuel olarak sistem çalıştırılabilir Elektrik ve gaz sistemi kapatılabilir Algilaına sistemi Pişinne cihazlarında çıkan yangını algılar Söndünne sıvısı bonılarla taşınır Püskürtme nozullan ile yanan yüzeylere boşaltılır ve kaplanır Söndürme sıvısı yangın sonrası kolayca temizlenir Söndüıiicü sıvının depolandığı tüp ve kontrol mekanizması algılama sistemi veya buton ile çalıştırılır

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=