IHABERLER Plastik İşçileri Artık Daha Güvenli Ortamlarda Çalışıyor Plastik sektörü iş güvenliği konusunda aldığı önlemler sayesinde, iş kazalarını diğer sektörlere kıyasla azaltmayı başardı. 2008 yılında Türkiye'de yaşanan iş göremezlik ödeneği alınan hastalık olayları içinde plastik ve kauçuk sektörünün oranı sadece yüzde l ,6 oldu. PAGDER (Plasti k Sanayicileri Derneği) yapılan yazılı açıklamada yer alan bilgilere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre tüm sektörlerde 2008 yılında geçici iş göremezlik ödeneği alınan 949 bin 925 hastalık olayı yaşandığı, plastik ve kauçuk sektöründe ise toplam 15 bin 88 adet iş göremezlik ödeneği alınan hastalık olayı görüldüğü öğrenildi. Yapılan yazılı açıklamalarda ayrıca, "Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları doğrultusunda, tüm sektörlerde yaşanan olaylar sonrasında 2008 yılı içerisinde geçici iş göremezlik süresi l l milyon 904 bin 94 gün olarak kayıtlara geçti. Plastik ve kauçuk sektöründe çalışanlar ise sadece 175 bin 136 gün iş göremezlik raporu aldı" açıklamasına yer verildi. PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci konu ile ilgili yaptığı açıklamada, plastik sektöründe yoğun bir istihdamın bulunmasına rağmen çok az sayıda meslek hastalığı yaşandığına dikkat çekti. Semerci, plastik sektörünün iş güvenliği ve meslek hastalıkları konusunda ciddi önlemler aldığını ve bu nedenle yaşanan olay sayısının son derece düşük olduğunu belirtti. PAGDER Başkanı, plastik sektöründe sürekli görülen bir meslek hastalığı olmadığını da vurgulayarak yaşanan olayların birbirinden ayrı olaylar olduğunu söyledi. "Gıda Sektöründe Risk Yönetimi" Uluslararası Alanda Tartışıldı Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği tarafından düzenlenen geleneksel uluslararası "Nart Risk Management Forum"un 7.'si 1 4 Eylül 201 O tar i hinde The Ritz Car l ton İstanbul'da 280 katılımcıyla yapıldı. Forumda gıda, sigorta sektörü ve risk yönetimi dünyasının l 6 ülkeden katılan yöneticileri, r i skleri ve çözüm yollarını tartıştı. Bu yıl 7.'si gerçekleştirilen forumda "Gıda Sektöründe Risk Yönetimi" konusu ele alındı. Bu yılki forumun katılımcıları arasında; T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, A l man -Türk Sanayi ve Ticaret Odası, Türk-Fransız Ticaret Derneği, TABN AmCham (Türk Amerikan iş Adamları Derneği), TÜSİAD, TÜGİAD, İSO, TSRŞB (Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birli ği), TGDF (Türkiye Gıda ve içecek Sanayii Dernekleri Federasyonu), TPF (Türkiye Perakendeciler Federasyonu), AMPD (Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği), TMSD (Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği), TÜGİDER (Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği), MEYED (Meyve Suyu Endüstri Derneği), GİMDER (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Dağıtımcıları Derneği), TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu), PAKDER (Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği), ORGÜDER (Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği), NÜD (Nişasta ve Glikoz Üreticileri Der- - 1 YANGIN ve GÜVENLİK SAYI 138 • 30 neği), BUMÜD (Bira ve Malt Üreticileri Derneği) temsilcileri ve bu sektörlere hizmet veren tüm kuruluşlar yer aldı. İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Bahçıvan Gıda Genel Müdürü Erdal Bahçıvan'ın oturum Başkanlığı'nda, gıda ve içecek politikalarında dünyada ve Türkiye'de yeni boyutlar ve trendler mercek alına alındı. TÜSİAD Tarım ve Gıda Grubu Başkanı, Türkiye Gıda ve içecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Rint Akyüz, sektörü büyüteç altına alarak, sektörün AB sürecinde yaşaması muhtemel gelişmeleri , alacak ve piyasa risklerinin yönetimi konularına değindi. TARSİM Genel Müdürü A. Bülent Bora tarımsal üretimdeki risklerin, üreticileri gelir istikrarını tehdit ettiğini, bu r i sklerin yönetilmesinin çok zor ve yüksek maliyetli olduğunu vurgulayarak, tarımsal üretimin artarak sürdürülebilmesi için üreticilerin gelir istikrarına kavuşması gerekliliğinin altını çizdi. İlk oturumun son konuşmacısı olarak söz alan NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent NART, gıda ve içecek sektöründeki kurumsal risk yönetimi ve bu kapsamda broker olarak şirketlere sağlandık l arı katma değerleri yaşanan örneklerle ele aldı. Yerli ve yabancı bi rçok üst düzey konuşmacı, gıda ve içecek sektörünün temsilcileri, bu sektöre hizmet veren kuruluşlar, r i sk yöneticileri ve sigorta dünyasının önde gelen isimlerinin bir araya geldiği ikinci oturum; Bloomberg HT Levent Oğuz Başkanlığında, Sodexho Yönetim Kurulu Murahhas Azası Eşref Hamamcıoğlu, Alllanz Uluslararası Sorumluluk Başkan Yardımcısı Alfred Henneböhl'ün katılımıyla yeni teknoloji ve maliyet avantajının beraberinde getirdiği sorunlar ve riskler masaya yatırıldı. Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü David Santos'un alacak risklerinin yönetimi konusunda katılımcıları bilgilendirmesinin ardından, bu konuda unutulmaması gereken altın kuralları katılımcılar l a paylaştı. Başkanlı ğını Ergo Sigorta AŞ Genel Müdürü Thomas Baron yaptığı son oturumda, IFC Risk Yöneticisi Eusoph Deriza Kanyenda ve Aviva Kurumsal Risk Müdürü Michael Brennan dünya ve İngil i z pazarındaki sektöre! risklerinin yönetiminden örnekler vererek, son dönemde uygulanan çözüm senaryolarına değindiler.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=