Yangın ve Güvenlik Dergisi 139. Sayı (Kasım-Aralık 2010)

Ev yangınlarının neredeyse üçte ikisi yemek pişirme sebebiyle meydana gelmektedir. Mutfak evinizdeki en tehlikeli tek yerdir ve buradaki yangınların sebebi her zaman aynıdır. Eğer bu problemlerin ne olduğunu biliyorsanız, mutfağınızda yangın çıkma olasılığı çok daha az olacaktır. Bu yazıda nasıl güvenli şekilde yemek pişireceğiniz ve eğer mutfağınızda bir yangın başlarsa ne yapmanız gerektiği anlatılmaktadır. __ --------Kaynak: www.tlresate. org. uk YANGIN - TEKNiK BiLGi 1 Mutfaklarda Yangın Güvenliği Mutfağı Güvenli Kılmak Mutfağınızı güvenli kılmak için atmanız gereken adımlar; Ocak/Fırın t Elektrik kablolarının ocak/fırının üzerinden veya yakınından geçmemesine dikkat edin. t Ocak/fırın üzerine mutfak bezleri veya başka tür bez veya havlu koymayın. t Fırını, ocağın üstünü veya ızgarasını temiz tutun. Yağ veya yemek parçalarının birikmesi yangına sebep olabilir. Mikrodalga t Mikrodalga fırının içine herhangi bir metal obje koymayın. t Mikrodalga fırın içinde çamaşırlarınızı kurutmayın. Elektrik t Elektrik kablolarını sudan uzak tutun. t Elektrikli cihazın üzerine saksı veya başka ıslak bir şey koymayın. t Tost makinesinin temiz olduğundan ve perdelerden uzak durduğundan emin olun. t Prizlere çok fazla cihaz bağlamayın; özellikle cihaz çokfazla güç kullanıyorsa (su ısıtıcı gibi), normal kural priz başına bir cihazdır. t Yere uzatma kabloları koymayı n bunlar eskiyebilir. Elektrikli Cihazlar t Özellikle çamaşır makinesi gibi yüksek hızda çalışan elektrikli cihazların her yıl bakımını yaptırın. t Bulaşık makinesi veya çamaşır makinesi gibi cihazları gece açık bırakmayın. t Su ısıtıcı su sızdırıyor mu? Bu tehlikeli olabilir. Havalandırma Özellikle gazlı ocağınız varsa havalandırmanın düzgün çalıştığından ve tıkalı olmadığından emin olun. Korunma üzerinde "susturma" düğmesi olan bir duman alarmı satın alın, böylece yanlışlıkla çalıştığında anında susturabilirsiniz. Bu sayede eğer yeni pil takmayacaksanız pilini çıkartmanıza gerek kalmaz. Eğer alarmınız gereksiz yere çalışıyorsa, mutfaktan biraz daha uzağa taşımanız gerekli olabilir. Yemek Pişirirken Güvenlik t Yemek pişirme ile ilgili en önemli konu dikkatin dağılmasını önlemektir. Mutfak yangınlarının çoğu insanların pişme aşamasında olan yemeklerin başında bulunmamasından kaynaklanmaktadır. t Eğer telefon veya kapı çaldığı için ocak başından uzaklaşmak durumunda olursanız, tava veya tencereyi ateşten mutlaka alın. Ocakta tava veya tencereniz olduğunu unutmanız an meselesidir. t Eğer alkol veya reçeteli ilaçların etkisi altındaysanız yemek pişirmeyin. t Tavaların tutacaklarını yanlışlıkla çarpıp tavayı düşüreceğiniz şekilde yönlendirmeyin veya bir başka sıcak ocak paneline denk getirmeyin. t Fırın kapağını kapalı tutun. t Mutfak bezlerini veya fırın eldivenlerini kullandıktan sonra ocağın üzerine koymayın. t ızgaralı tavayı kullandıktan sonra her zaman temizleyin. Yağlı Kızartmalar Yağlı kızartma yangınları, İngiltere'de çıkan ev yangınlarının neredeyse beşte birinin ana sebebidir. Mutfak l arında çıkan yangın sebebiyle her yıl yaklaşık 20 kişi hayatını kaybetmektedir ve bu yangınların en sık sebebi ise yağlı kızartmaYANGIN ve GÜVENLİK SAYI 139 1 89 ■

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=