■ 90 1 YANGIN - TEKNiK BiLGi lardır. Eğer yağlı kızartma yapacaksanız ihbar numarasını arayın. bunu güvenli şekilde yaptığınızdan emin Eğer yağ kızartıcı yangını ise; olun. Kızartma yaparken ne yaptığınızı mutlaka düşünün ve bir kaç bardak yağı çok yüksek sıcaklıklara ısıttığıf!ızı unutmayın. Yağ çok ciddi yanıklara sebep olabilir ve alev çıkartabilir. Aslında yağ, yangın çıkartmak için ideal bir yakıttır ve söndürmesi çok zordur. Bir kaç ipucu: t Kızartıcınızı hiç bir zaman için üçte birinden fazla yağ ile doldurmayın. t Kızartma yapmanın en güvenli yolu, termostat kontrollü elektrikli kızartıcı kullanmaktır. Cihazın termostatı cihazın aşırı ısınmasını önleyecektir. t Kızartma yaparken kapı bile çalsa hiç bir zaman tencerenin başından ayrılmayın. Unutmayın, yangınlar dikkatiniz dağıldığında başlar, t Yiyeceklerinizi kızartıcıya koymadan önce mutfak bezi ile kurutun çünkü yiyeceklerin üzerindeki su yağın istenmeyen ve tehlikeli biçimde sıçramasına sebep olur. t Yağın sıcaklığını ufak bir ekmek parçası veya patates dilimi ile test edin. Eğer hemen gevrek l eşmeye başlarsa yağ çok sıcaktır, altını kapatın ve soğumaya bırakın. t Eğer alev çıkarsa, tavanın üzerine asla su atmayın. Aksi halde birden parlar ve yangının yayılmasına sebep olur. t Eğer alkol kullandıysanız kızartma tavası ile pişirme yapmaya kalkmayın. Mutfaktaki Yangın İle Başa Çıkmak Yangın Hizmetleri tarafından verilen genel tavsiye genelde şu şekildedir; Eğer mutfağınızda yangın çıkarsa, risk almayın ve herkesi evden çıkartın ve itfaiyeyi arayın. Burada ilk kural, eğer yangın ile başa çıkamayacaksanız o bölgeyi derhal terk etmenizdir ve eğer yangın başlama noktasından yayılmaya başlamış ise neredeyse çok büyümüş demektir. Eğer yangınla başa çıkamıyorsanız çıkarken kapıyı kapatın ve yangın 1 YANGIN ve GÜVENLiK SAYI 139 t Eğer bir yemek veya kızartma tavası alev alırsa ocaktan kaldırmaya çalışmayı n çünkü yanlış şekilde tutarsanız çok ciddi yanıklara yol açabilir. t Eğer yapabiliyorsanız ocağı söndürün ancak düğmelere ulaşmak için hiç bir zaman tavanın üzerinden kolunuzu uzatmayın, gerekiyorsa gazı kaynağından kesin. t Üzerine kesinlikle su atmayın. t Yağ ile dolu bir tavayı söndürmek için yangın söndürücü kullanmayın. t Tavayı tamamen soğumaya bırakın. t İtfaiyeyi arayın. Eğer yangında elektrikli cihazlar söz konusu ise; t Fişi prizden çekin veya elektriği sigortadan kesin. Bu yangını derhal durdurabilir. t Yangını bir yangın battaniyesi ile boğun veya varsa karbondioksitli bir yangın söndürücü kullanın. t İtfaiyeyi arayın. Ev Amaçlı Yangın Söndürücüler Evde yangın söndürücü kullanmanıza yönelik olarak iki farklı yaklaşım vardır. Bunlardan bir i si yangını söndürmeyin ve derhal evi terk edin ve itfaiyeyi arayın demektedir. Bu yaklaşıma göre yangın söndürme konusunda eğitimsiz bir kişi, bir yangını söndürmeye çalışmamalıdır. Diğeri ise bu kişiye kalmış demektedir ve eğer kendilerini yeterli görüyorlarsa söndürmeye çalışabilirler şeklinde bir görüş sergilemektedir. Bu yak l aşım ulusal istatistikler ile de desteklenmiştir. Bu rakamlara göre belirli bir süre önce, yangınların % 4?'si itfaiyeye bildirilmemiştir ki bu da yangınların binada yaşayanlar tarafından söndürüldüğü anlamına gelmektedir. Eğer ikinci gruba aitseniz ve eviniz için yangın söndürme cihazları almayı düşünüyorsanız, seçiminiz kendinizi bu konuda ne kadar yeterli gördüğünüz ve bütçeniz ile alakalıdır. Çoğu kimse tarafından kabul edilebilir görünen iki seçenek ve daha tartışmalı olan bir üçüncü seçenek daha vardır. t Birinci seçenek, evde kullanılan türden bir yangın battaniyesidir. Mutfakta veya mutfağa yakın bir yerde tutabilirsiniz. Bu, pek çok durumda kullanılabileceği için birinci seçiminiz olmalıdır. t İkinci bir seçenek ise, 2 kg. kapasiteli bir karbondioksitli söndürücüdür. Mutfakta veya mutfağa yakın bir yerde tutabilirsiniz. Bunun dezavantajları arasında pahalı olması ve eğer kullanıcı alışık değilse, çalışırken çıkarttığı gürültü vardır. Bunlar ayrıca gazın kolayca dağılabildiği açık alanlarda etkili değildir. Avantajları ise, bir çamaşır makinesi ve diğer elektrikli cihazlar gibi kapalı alanlarda kullanıldıklarında çok etkili olmalarıdır; ayrıca temiz çalışırlar ve artık bırakmazlar. t Üçüncü ve genelde önerilen seçenek ise, yaklaşık 2 kg kapasiteli ve ABC sınıflandırmasına sahip kuru kimyasal söndürücüdür. Bunun dezavantajları ise, örneğin bir çamaşır makinesinin içi gibi kapalı alanlarda çok etkili olmamalarıdır. Her ne kadar günümüzde kullanılan tozlar zehirli olmasa da, dar bir alanda kimyasal tozun uygulanması geçici olarak görüşü azaltabilir ve kaçışı tehlikeye sokabilir. Ayrıca toz söndürücülerin ciddi oranda ikincil zarar potansiyeline sahip oldukları belirtilmektedir ve bunlar, özellikle hassas elektronik cihazlarda olmak üzere bazı elektrikli cihaz yangınlarının söndürülmesi için tavsiye edilmemektedir. Avantajı ise alevleri hızlı şekilde söndürmeleridir, ancak yangını soğutamazlar ve yangın yeniden alevlenebilir. Buna ilave olarak karbondioksitli söndürücülerden daha ucuzlardır. Eğer yangın söndürücü satın alırsanız talimatların çok iyi okuyup anladığınızdan emin olun. Eğer gerekirse yangın söndürme uzmanlarından bu söndürücülerin kullanımına yönelik eğitim alın. Kullanılan tüm yangın söndürme ekipmanları ilgili standartlara uygun olmalı ve gerekli sembolleri taşımalıdır. ■
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=