Yangın ve Güvenlik Dergisi 160. Sayı (Temmuz-Ağustos 2013)

YANGIN ve GÜVENL ø K SAYI 160 79 YANGIN - MAKALE Haldun SEBER ú stanbul ú tfaiyesi Kay × ü da ù × Bölge Grup Amirli ù i Ekip Amiri Mutfak Yang × nlar × - Önlenmesi ve Müdahalesi Bazen tek bir ailenin kulland × ù × mekânlar olarak mutfaklar adland × r × lsa da. Yemekhane olarak geçen yerlerde çok daha fazla insan bulunabilmektedir. Bu mekanlar bu durumda çok fazla risk ta ü × maktad × r. Mutfak yang × nlar × , ikametgâh yang × nlar × n × n ba ü × nda gelir. Mutfak yang × n × riski ta ü × yan alanlar; konutlar; a ü haneler, yemekhaneler, k × smen lokanta- lar, büfeler, kafeteryalar ve restoranlard × r. Bu alanlar yemek ve yiyecek haz × rlama, pi ü irme mekânlar × olarak kar ü × m × za ç × kmaktad × r. Söz konusu mekânlar × n ne kadar yo ù un kullan × ld × - ù × n × dü ü ünürsek; konunun önemi daha rahat anla ü × lacakt × r. Mutfaklar; binalara ve hizmet verdikleri ki ü ilere göre farkl × l × k göstermektedir. Kimi alanlarda evlerin içerisinde; kimi zaman evlerin d × ü × nda bir sundurma alt × nda bu i ü görülmektedir. Müstakil evlerde ve apartman dairelerindemutfak daha çok tek bir ailenin kulland × ù × mekânlar olsa da; yemekhane olarak geçen yerlerde çok daha fazla insan bulunabilmektedir. Bu mekânlar bu durumda çok fazla risk ta ü × maktad × r. Dolay × s × yla; mutfaklar ve yang × nlar × konusu itfaiye aç × s × ndan incelenmesi gereken konular aras × na girmektedir. Mutfak yang × nlar × na müdahalede mekân × tan × mak, kullan × m alan × n × n çe ü it ve i ü levini bilmek gerekmektedir. Bu tür mekânlar × tan × yarak itfaiye çal × ü anlar × n × n yang × nlarda daha az tehlike ile kar ü × la ü mas × sa ù lanacak; bu alanlara müdahalesi kolayla ü acakt × r. Eski yap × larda mutfaklar; binalar × n ya ü am alanlar × d × ü × na; ayr × bir yerde yap × lmaktayken art × k günümüzde ev ya da apartman dairesi- nin içerisine dâhil edilmektedir. Zaman × m × zda bu anlay × ü da de ù i ü mekte, mutfak için ayr × lan mekân × n art × k oturma odalar × ve salonlara dâhil edilerek ya ü am alanlar × m × z × n bir parças × haline geldi ù ini görmekteyiz. Bu de ù i ü im süreciyle birlikte; apartman dairesi içerisinde yer alan mutfakta ç × kan yang × n × n di ù er odalara sirayeti çok daha kolay ve h × zl × olmaktad × r. Mutfaklarda kullan × lan ekipmanlar genellikle, elektrikli ve × s × üreten malzemelerden meydana gelmektedir. Buzdolab × , ocak, f × r × n, bula ü × k maki- nesi, su × s × t × c × lar × , fanlar, aspiratörler, ayd × nlatma armatürleri, mutfaklarda kullan × lan ve × s × üreten ekipmanlar aras × ndad × r. Bu cihaz ve ekipman- lar × n × s × üretmesi yang × nlar × n ç × k × ü lar × için sebep te ü kil etmektedir. Mutfaklar × inceledi ù imizde sadece konutlarda yer almad × klar × ; i ü i yemek pi ü irmek, yemek üretmek ve satmak olan i ü letmelerde de mut-

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=