Yangın ve Güvenlik Dergisi 160. Sayı (Temmuz-Ağustos 2013)

YANGIN ve GÜVENL ø K SAYI 160 80 YANGIN - MAKALE faklar × n oldu ù u görülmektedir. Hatta bu i ü letmelerin üretim alanlar × n × n tamam × n × n mutfak olarak kullan × ld × klar × gerçe ù i kar ü × - m × za ç × kmaktad × r. Bu tür alanlarda yang × n yükleri, ikametgâh mutfaklar × na göre çok daha fazla ola- bilmektedir. Kullan × lan ocaklar, f × r × nlar, × s × t × c × lar, s × v × ya ù lar, gaz ve ate ü ler çok daha fazla ve büyük kapasiteli kullan × l- maktad × r. Kullan × lan alan daha büyük ve çal × ü an insan gücü daha fazla olmaktad × r. Yan × c × maddelerin çoklu ù u mekânlarda al × nacak güvenlik önlemleri aç × s × ndan çok daha fazla önem ta ü × maktad × r. Pi ü irilecek ürün için gerekli olan miktarlar çok fazla kullan × lmakta ve stoklanmaktad × r. úü letme mutfaklar × -yemekhaneleri; Endüstriyel i ü letmelerde bulunan mutfak- lardaki yang × nlar söz konusu oldu ù unda; durum daha karma ü × kt × r. úü letmelerin ye- mekhane gibi alanlar × nda konumlanan bu mutfaklar; genellikle çat × kat × nda veya bodrum katlarda bulunmaktad × r. Bu tür mekânlarda özellikle personelin yemekhaneden tahliyesi esnas × nda y × ù × l- malar olabilece ù i ve buralarda mahsur kalmalar × n ya ü anabilece ù i unutulmama- l × d × r. Çat × katlar × na yap × lm × ü yemekhane- lerde olas × yang × nlarda kaçamayan ve yang × nda mahsur kalan insanlar × n; çat × kat × ndan yang × n ç × k × ü lar × na ve yang × n merdivenine ula ü amam × ü olduklar × dikkat çekmektedir. Bu alanlarda merdiven ara- c × n × n kullan × lmas × gerekti ù i, arac × n i ü letme etraf × nda konu ü land × r × lmas × ve ya ü anacak zorluklar × n planlanmas × gerekmektedir. Üst katlara ç × kar × lacak personelin; acil ç × k × ü - larda veya normal merdivenlerde yaral × veya bayg × n insanlarla kar ü × la ü abilece ù i dü ü ünülmelidir. Özellikle acil sa ù l × k ekibi- nin haz × rlanmas × , bu tür vakalara haz × rl × kl × olmas × sa ù lanmal × d × r. Bodrum ve giri ü lerde bulunan mutfaklar- da yap × sal olarak ikinci ç × k × ü lar × n olmas × gerekmektedir. Ancak bu ikinci ç × k × ü lar × n genelde kapat × ld × ù × , malzeme veya ekip- manlarla önlerinin dolduruldu ù u, kap × la- r × n × n kilitlendi ù i gözlemlenmektedir. Bu tür durumlara haz × rl × kl × olunmal × ; her zaman içeride mahsur kalanlar × n olabilece ù i dü ü ünülerek hareket edilmelidir. Bodrum ve giri ü katlar × n tavan yükseklik- lerinin bas × k olabilece ù i ve bas × k tavanl × alanlarda yang × n × s × s × n × n çabuk yay × labi- lece ù i, × s × n × n ve duman × n insanlar × çabuk etkileyebilece ù i göz önünde bulundurul- mal × d × r. Bu tür alanlarda pencere, kap × veya havaland × rma bo ü luklar × n × n dar ve yetersiz olabilece ù i bilinmelidir. Mevcutta bulunan havaland × rma, menfez, pen- cere veya aç × kl × klar × n tel, çit, demir veya camlarla kapat × lm × ü olabilece ù i dü ü ü- nülerek bu tür durumlarda bu alanlar × n k × r × lmas × , kesilmesi gerekebilece ù i hesap edilmelidir. Restoran Ve Lokanta Mutfaklar × Restoran, kafe, lokanta ve benzeri alanlar- daki mutfaklarda ç × kabilecek yang × nlarda güvenlik ve müdahale çok önemlidir. Bu mekânlar × n zorlu ù u; kullanan insanlar × n çok yo ù un bir ü ekilde ayn × alanda bulunmas × ve mekâna yabanc × olmalar × d × r. Mekânlar × n yap × sal özellikleri ve kullan × m ü ekilleri yang × n- lar × na müdahalede önem ta ü × maktad × r. Bu tür alanlar × n mutfaklar × nda bilinme- si gereken, mü ü terilere hitap edilen mekânlar olmas × sebebi ile çal × ü an per- sonel harici mü ü terilerin de ayn × mekân × kullan × yor olmalar × d × r. Bu durummutfaktaki yang × na müdahaleyi zorla ü t × rmaktad × r. Mutfakta olabilecek yang × n sonucu, kaç- maya çal × ü an bir mü ü terinin yanl × ü yönlen- mesi, alt kat yerine üst kata ç × kmas × veya ç × k × ü yerine yang × n merkezine yönelmesi muhtemel risklerdendir. Bu sebeple bu tür mekânlarda yönlendirme i ü aretlerinin, acil kaç × ü lar × n belirginle ü tirilmesi, çal × ü an per- sonelin bu tür durumlara haz × rl × kl × olmas ×

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=