Yangın ve Güvenlik Dergisi 160. Sayı (Temmuz-Ağustos 2013)
YANGIN ve GÜVENL ø K SAYI 160 81 YANGIN - MAKALE Mutfak yang × nlar × nda s × v × ya ù yang × n × tehlikesi Erzurum ve Bodrum’da mutfakta tüp patlamas × mü ü teri veya misafirlerin olay yerinden en k × sa sürede tahliye etmesi hususunda gereken bilgi ve tecrübeye sahip olun- mas × beklenir. Ancak bu gerekliliklerin i ü letmede uygulanmam × ü olabilece ù i, dikkate al × nmam × ü olabilece ù i göz önüne al × narak itfaiye personeli bu durumlara kar ü × haz × rl × kl × olmal × d × r. Mutfak Yang × nlar × na Müdahale Mutfak yang × nlar × n × n temel kaynaklar × ; • Izgara veya havaland × rma bacalar × n × n alev almas × • Tüp gaz kaça ù × veya parlamas × , • K × zartma esnas × nda tava ve tencere- deki ya ù × n yanmas × , parlamas × , • Sönmemi ü sigara veya kibritten kaynakl × yang × n, • Elektrik tesisat × nda olabilecek k × sa devre veya ark neticesinde yang × n, • Bozulan alet veya ekipman sonucunda yang × n, • Çarpma, devrilme ve dikkatsizlik sonucu yang × n, • Elektrik pano veya kablolar × ndan kay- nakl × yang × n, • Ayd × nlatma ekipmanlar × kaynakl × yan- g × n, Mutfak yang × nlar × n × n ba ü l × ca ç × k × ü sebep- leri aras × nda gelmektedir. ú tfaiye personelinin mutfak yang × nlar × hakk × nda genel anlamda bilmesi ge- reken konular × n ba ü × nda; • Mutfaklar × n insanlar taraf × ndan çok fazla kullan × ld × ù × , • Mutfaklar × n yang × n ba ü lang × çlar × na veya yang × n × n sirayet etmesine sebep olabilece ù i, • Mutfak olarak kullan × lan mekânlar × n dar veya ufak olabilecekleri, • Dolap ve çekmece gibi sakl × alanlar × n varl × ù × , (Söndürmede bu tür alanlara suyun etki etmemesi…) • Gaz ve elektrik gibi tehlikelerin varl × ù × , • Kesici ve delici aletlerin varl × ù × , • Bu tür mekânlarda × s × kayna ù × ndaki fazlal × k, • Mutfaklarda bulunan × s × kaynaklar × n × n genelde dolap içlerine veya duvar içlerine gömülü olduklar × gelir. • Mutfaklarda çama ü × r makineleri, kurut- ma makineleri gibi beyaz e ü yalar × n da bulunabilece ù i, • Deterjan, temizleyici gibi kimyasal mad- delerin bulunabilece ù i, • Mutfak içlerinde malzeme saklamak amaçl × “K ú LER” dedi ù imiz mekânlar, dolaplar × n olabilece ù i ú tfaiye personelinin mutfak yang × nlar × hakk × nda genel anlamda bilmesi gereken konular × n ba ü × nda gelmektedir. ú tfaiyeciler için mutfak yang × nlar × na müdahalede; • Yang × n ba ü lang × ç boyutunda m × ? • Yang × n ilerlemi ü ve daire içerisine sirayet etmi ü mi? • Yaral × veya can kayb × var m × ? Sorulmas × gereken ve ilk gözlemde dikkat edilecek noktalardand × r. Daireye ilk giri ü te; daire içerisindeki duman görü ü ü k × s × tlayaca ù × ndan yang × n merke- zinin itfaiyeci taraf × ndan görülememesi muhtemeldir. Bu durum; itfaiye persone- linin yang × n × n merkezini bulmada zaman kaybetmesine sebep olacakt × r. Bu zaman kayb × tüm ekibi tehlikeye sokacakt × r.. Mut- fak dâhilinde henüz patlamam × ü bir tüp veya gaz kaça ù × n × n varl × ù × yang × n mü- dahale çal × ü mas × n × tehlikeye sokacakt × r. Al × nan ihbara göre; mutfakta ba ü lam × ü yang × n olay × na gidilmesi durumunda mutfakta, gaz ak × ü × n × n olup olmad × ù × , elektrik kayna ù × n × n kesilip kesilmedi ù i, ta ü × nabilir tüp olup olmad × ù × ilk kontrol edil- mesi ve uygulanmas × gereken prosedürler aras × nda yer almaktad × r. Bu noktalar × dikkate alan itfaiyeci daha sonra kar ü × la ü × lacak birçok tehlikeyi ön- leyecektir.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=