Yangın ve Güvenlik Dergisi 160. Sayı (Temmuz-Ağustos 2013)

YANGIN ve GÜVENL ø K SAYI 160 82 YANGIN - MAKALE Mutfaklarda uygulanabilen yang × n söndürme sistemi Mutfak yang × nlar × na örnekler Mutfaklarda yan × c × maddelerin varl × ù × da dikkat edilmesi gereken önemli bir konu- dur. Mutfakta bulunan s × v × ya ù × n yanmas × halinde aç × ù a yüksek × s × ve yo ù un duman ç × km × ü olabilece ù i dikkate al × nmal × d × r. Duman × n çabuk yay × labilece ù i; birkaç saniye içinde mekân × n siyah dumanla kaplanabilece ù i beklenilmelidir. Mekân × n düz giri ü oldu ù u alanlarda ha- valand × rma konusunda çal × ü ma yap × larak duman × n yukar × çekilmesi ve giri ü yapan itfaiyeci için zeminde temiz hava bo ü lu ù u ve görü ü alan × aç × lmas × sa ù lanmal × d × r. Bu- nun için pencere veya çat × lardan aç × la- cak bo ü luklar duman × n yukar × çekilmesini sa ù layacakt × r. Kullan × lacak söndürme maddesi olarak köpü ù ün tercih edilmesi çok önemlidir. Yanan ya ù × n üzerine s × k × lacak suyun yang × n × da ù × taca ù × ve büyütece ù i unu- tulmamal × d × r. Mutfak yang × nlar × na müdahalede önemli bir di ù er konu da, mutfakta kullan × lan gaz × n varl × ù × d × r. Mutfaklarda s × kl × kla gaz kullan × l × r. Kullan × lan bu gaz; do ù algaz ve ta ü × ma tipli seyyar tüpler ü eklindedir. Mekân × n d × ü × ndan vanadan yap × lacak müdahale ile do ù al gaz ak × ü × kesilir. Mekânda seyyar tüp olmas × durumunda; özellikle dikkatli davran × lmas × gerekmek- tedir. Yüksek × s × sonucu tüplerin patlaya- bilece ù i veya parlayabilecekleri dikkate al × nmal × d × r. Bu sebeple itfaiye çal × ü an × yang × na yapt × ù × müdahaleyi zeminden, hedefini küçülterek yapmal × d × r. Mutfaklar × n hemen yak × nlar × nda kiler deni- len odalar ve alanlar bulunabilmektedir. Bu mekânlar fazla göz önünde olma- d × klar × ndan düzensiz ve güvensiz ü ekilde muhafaza edilebilmektedir. Gerekli ge- reksiz, ilgili ilgisiz malzemeler bu alanda toplan × lmaktad × r. Bu alanlarda fazladan gaz tüplerinin, ambalaj malzemelerinin, fazla ya ù lar gibi birçok yan × c × ve yak × c × malzemelerin varl × ù × dü ü ünülmelidir. Mutfaklarda bulunan elektrikli aletlerin varl × ù × , bu mekândaki elektrik tesisat × n × n çoklu ù una da dikkat çekilmesi gerekti ù ine i ü arettir. Özellikle mutfak içerisinde trafo, pano gibi elektrik geçi ü üniteleri bulu- nabilmektedir. Bu üniteler ve kablolar × n, mutfaklarda yap × lan mimari tasar × mlar ve mekândaki düzenlemelerle gizlendi ù i, kablolar × n asma tavanlardan geçirildi ù i bilinmektedir. Bu unsurlar; buralarda ç × kabilecek elektrik kaynakl × yang × nlar × n tespitini ve söndürülmesini zorla ü acakt × r. Endüstriyel mutfaklardaki elektrikli cihaz- lardan olan buzdolaplar × , f × r × nlar, bula ü × k makineleri ve ocaklar × n büyük olmas × ; yang × n × n söndürülmesi a ü amalar × nda malzemenin aktar × lmas × , ta ü × nmas × , yerle- rinin de ù i ü tirilmesinde zorluk ç × karacakt × r. Yang × na ula ü × m × zorla ü t × racakt × r. Endüstriyel mutfaklarda, yang × nlara müdahale amaçl × kurulan söndürme sis- temlerinin varl × ù × bilinmelidir. Bu sistemler, otomatik devreye girmesi halinde ortama su, köpük, toz veya gaz s × karak yang × na müdahale edebilmektedir. Bu sayede yang × n söndürülebilmektedir. Mutfak yang × nlar × itfaiyeciler için dikkat edilmesi gereken önemli yang × nlar aras × n- dad × r. Bu yang × nlara müdahalede mey- dana gelebilecek tehlikeler göz önünde bulundurulmal × d × r. ú tfaiye istasyonlar × nda bu tür yang × nlar × n müdahalesinde olas × risklerin planlama- s × n × n yap × lmas × , müdahale yöntemleri çal × ü malar × n × n haz × rlanmas × gerekmekte- dir. Mutfak yang × nlar × konusu kendi içinde, elektrikli cihazlar × n kullan × m × ve çe ü itleri, × s × t × c × cihazlar × n kullan × m × ve çe ü itleri gibi konular × n da beraber incelenmesini ge- rektirmektedir.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=