Yangın ve Güvenlik Dergisi 169. Sayı (Eylül 2021)

<$1*,1 YH *h9(1/ø. 6$<, 78 <$1*,1 0$.$/( Sezer ASLAN Yang × n E ù itim Uzman × ve Dan × ü man DÖNÜ û ÜM OSGB Mutfak Ya ù Yang × nlar × 2007-2011 y × llar × içinde, Amerika’da bulunan itfaiye te ü kilatlar × n × n raporuna göre her y × l ortalama 156.00 ev yang × nlar × n × n mutfaktaki pi ü irme cihaz ve kaplar × ndan ç × kt × ù × belirtilmektedir. 2007-2011 y × llar × içinde, Amerika’da bulunan itfaiye te ü kilatlar × n × n raporuna göre her y × l orta- lama 156.00 ev yang × nlar × n × nmutfaktaki pi ü irme cihaz ve kaplar × ndan ç × kt × ù × belirtilmektedir. Bu yang × nlar yine ortalama 400 sivil vatanda ü × n ölümüne, 5080 sivil vatanda ü × n yaralanmas × na, 853.00 dolar maddi hasara neden olmu ü tur. Tüm bu olaylar geçen be ü y × l × n sonunda mey- dana gelmi ü tir. • Pi ü irme kaplar × bu periyotlarda ev yang × nlar × - na, insanlar × n yaralanmalar × na ve son olarak da ölümlerine neden olur. • Pi ü irme kaplar × ve cihazlar × ile ç × kan her be ü yang × ndan biri (%43) ev yang × nlar × na, • Her yedi yang × ndan biri (%16) ölümlere, • Her iki yang × ndan biri (%38) yaralanmalara ve %12 oran × nda da insanlar × n servetlerine direkt hasar vermektedir. • Meydana gelen yaralanmalarda ve ölümler- de beklenmedik malzemelerin faktör oldu ù u görülmü ü tür. • Giysiler bu yang × nlarda% 1 olarak en az tutu ü - turan malzemeler olmu ü , ama bu olaylarda %15 olarak gerçekle ü en yang × nlar mutfakta ki ya ù lardan kaynaklanm × ü t × r. • %55’ten fazla ölümcül mutfak yang × nlar × n × n insanlar × n kendilerini yang × ndan kurtarmak için mücadele etmelerinden kaynakland × ù × bilinmektedir. • Ev ekipmanlar × nda belirlenen elektrik ak × - m × ndan ve gaz ak × ü lar × ndan daha fazla ak × m ve gaz harcayan aletler kullan × ld × ù × belirlenmi ü tir. • F × r × nlar × n ve set üstü ocaklar × n pi ü irme yüksek- liklerinin tavsiye edilen yükseklikten az olmas × nedeniyle ç × kan yang × nlardameydana gelen ölümlerin ve yaralanmalar × n %57 oran × nda oldu ù u belirlenmi ü tir. • Y × lba ü × kutlamar × nda ev yang × nlar × n × n en üst düzeye ç × kt × ù × söylenebilir. • ABD Tüketici Ürün Güvenli ù i Komisyonu ta- raf × ndan 1999 y × l × nda yay × nlanan bildirgede k × zartma yang × nlar × n × n % 83’ünün pi ü irmenin ilk 15 dakikas × nda ba ü lad × ù × belirtilmektedir. • Mutfak yang × nlar × n × n birço ù u alev veya × s × dan ziyade pi ü irme kaplar × n × n tutulmas × na yarayan eldivenlerin veya alt × nda bulunan servis alt- l × klar × n × n s × cak k × s × mlara temaslar × ndan dolay × ç × kar. • Yine f × r × n veya benzer × s × tma, pi ü irme cihaz- lar × n × n etrafa yayd × klar × termal × s × dan dolay × yang × nlar × n ç × kt × ù × söylenebilir. • S × cak pi ü irme kaplar × n × tutmaya yarayan eldivenler ayr × ca kaplar × tutman × n yan × nda pi ü irilen malzemeleri de tutmaya yarar. • S × cak yiyecekleri, s × v × lar × masalar × n ve tezgah- lar × n kenarlar × ndan uzakta tutun. • Be ü ya ü alt × nda bulunan çocuklar, pi ü irme s × ras × nda fazla meraklar × ndan ve her ü eyi ö ù renmeyi arzulad × klar × ndan dolay × yang × nlar × ç × karmada önemli rol oynarlar. • Be ü ya ü alt × ndaki bu çocuklar nüfusun %7 sini olu ü turlar. Fakat pi ü irme kaplar × n × n bulun- duklar × yerde yang × n × ç × karmada önemli rol oynarlar. Yang × nlar × genelde s × cak fincan ve taslar × , ya ù tavas × ve tencereleri masa örtüsü üzerine koyarak gerçekle ü tirirler. • Çocuklar × n f × r × nlara, s × cak yiyeceklerin ve içeceklerin bulundu ù u yerlere yakla ü ma mesafeleri en az 3 feet (1 metre)olmal × d × r.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=