Yangın ve Güvenlik Dergisi 178. Sayı (Ekim 2015)
YANGIN ve GÜVENL ø K SAYI 178 67 YANGIN - MAKALE Davlumbaz Söndürme Sistemleri û ilem BALKIS Sistem Uzman × - Norm Teknik Malzeme Ticaret ú n ü aat San. A. û . Günümüz büyük ticari mutfaklar × nda, ortamdaki yüksek × s × ve yan × c × ya ù lar sebebiyle sürekli olarak bir yang × n riski bulunmaktad × r. Bu gibi alanlarda kullan × lan davlumbazlar, gerekli önlemler al × narak yang × na sebebiyet vermeleri engellenmelidir. Bu sebeple de davlumbaz söndürme sistemlerine gerek duyulmaktad × r. Davlumbaz, davlumbaz × n bacas × ve pi ü irme ünitelerinde meydana gelen yang × nlar büyük risk ta ü × rlar. Olu ü abilecek yang × n, binalardaki bacalardan içeri çekilerek tehlikenin büyü- mesine sebebiyet verebilir. Bu tür yang × nlarda kimyasal s × v × söndürücülü mutfak davlumbaz söndürme sistemleri kullan × l × r. Bulundu ù u or- tamdaki havay × temizlemek için kullan × lan davlumbazlar içerideki havay × mahallin d × ü × - na ç × kar × rlar. Böylece özellikle ya ù gibi yan × c × maddeleri bünyelerinde biriktirirler. Uzun süre temizlenmeyen ya ù gibi yan × c × maddelerin yo ù unlu ù u günden güne artar ve yang × n ç × k- ma olas × l × ù × yükselir. Davlumbaz içerisinde bu ü ekilde biriken ya ù gibi tutu ü mu ü s × v × lar × di ù er yang × n söndürme sistemleriyle söndürmek ol- dukça zordur ve özel uygulamalar gerektirir. Bu uygulamalar 2009 senesinde yay × mlanan Tür- kiye Yang × ndan Korunma Yönetmeli ù inde de yerini alm × ü t × r. (MADDE 57- (1) (Konutlar hariç olmak üzere, al × ü veri ü merkezleri, yüksek bina- lar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabri- kalar × ile bir anda 100’den fazla ki ü iye hizmet veren mutfaklar × n davlumbazlar × na otomatik söndürme sistemi yap × lmas × ve ocaklarda kul- lan × lan gaz × n özelliklerine göre gaz alg × lama, gaz kesme ve uyar × tesisat × n × n kurulmas × ü artt × r.) Bu yönetmelik sayesinde, davlumbaz söndür- me sistemleri çok daha önemli bir hal alm × ü ve yayg × n olarak kullan × lmaya ba ü lanm × ü t × r. Restoranlar, oteller, endüstriyel tesisler, al × ü veri ü merkezleri, havaalanlar × , okullar ve hastane- lerin davlumbaz, filtre ve baca içleri, ocaklar, kuzineler, × zgaralar ve benzeri di ù er pi ü irme elemanlar × n × n bulundu ù u bölgeler sistemin kullan × m alanlar × d × r. Mutfak davlumbaz söndürme sistemi dünya- da en yayg × n olarak kullan × lan UL300 ( Underw- riter’s Laboratories ) standartlar × n × sa ù lamal × - d × r. Sistem, NFPA96 (Standart for the Installati- on of Equipment for the Removal of Smoke and Grease-Laden Vapors from Commercial Cooking Equipment) ve 17A (Wet Chemical Extingushing System) standartlar × na uygun ol- mal × d × r. Mutfak mahallerinde yer alan davlumbazlar için dü ü ük PH de ù erli özel söndürme s × v × s × ile söndürme yap × lmaktad × r. Söndürücü kimyasal APC (Aaqueous Potassium Carbonate) olup, söndürme sonras × kolayca temizlenebilmek- tedir. Davlumbaz söndürme sistemleri a ü a ù × daki ekipmanlardan olu ü mal × d × r; 1. Mekanizma ve tetikleme kartu ü u. 2. ú çinde söndürücü s × v × bulunan tüp. 3. Ergir lehimli ba ù lant × . 4. Nozullar. 5. Gergi teli ta ü × n × m hatt × ve gergi teli. 6. Paslanmaz söndürücü s × v × bo ü alt × m hatt × . 7. Bo ü altma kolu
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=