Yangın ve Güvenlik Dergisi 21. Sayı (Kasım 1995)

l i te sr in Zini Yaij11ftft-4 J -------�::.cd sıvı SÖNDÜRÜCÜLÜ MUTFAK DAVLUMBAZLARI SÖNDÜRME SİSTEMLERİ Otellerde, restoranlarda, büyük i ş merkezlerinde tesis edilmekte olan sistem, mutfak davlumbazı, baca girişi, pişirme cihazları için gerekli yangın korunmasını sağlamak üzere planlanan komple bir ünitedir. Sistemde kullanılan malzemelerin uluslararası standartlara uygun olması ve projelendirmenin NFPA kurallarına uygun olarak yapılması gerekir. Söndürcü Türü Sistemde söndürücü olarak potasyum esaslı sıvı söndürücü kullanılmaktadır. Sıvı söndürücü kızgın yağ üzerinde bir köpük tabakası oluşturarak yanmayı ortadan kaldırır ve yağın yeniden alevlenmesinin önüne geçer. Sıvı söndürücü boşalma esnasında çevreye fazla zarar vermez ve kolay temizlenir. Tüp ve Valf Grubu Sıvı söndürücü basınçlı çelik tüpler içinde muhafaza edilmektedir. Tüpün valfi üzerinde valf çıkışını korumak için pirinçten mamul boşaltma adaptörü bulunmaktadır. Söndürücü tüp, kendi kapasite uygun olarak çelikten imal edilmiş duvar bağlantı elemanı monte edilmektedir. Kontrol Elemanları Sistemin kontrol elemanları sıvı söndürücünün otomatik veya manuel olarak tehlike alanına boşaltılabilmesini sağlamak üzere tüp valfını aktive edebilir ve aynı anda otomatik olarak ısı kaynağının veya yakıtın kapanmasını sağlamak şekilde dizayn edilmiştir.Sistem her bir tüp ve valf grubu için bir adet kontrol ünitesine sahiptir. Kontrol ünitesi valfüzerine 2 adet cıvata ile monte edilebilmektedir. Kontrol ünitesinin tüm mekanik aksamı ile manuel boşaltma mekanizması hariç olmak üzere diğer mekanizmaların tümü kapalıdır. Kontrol ünitesi elektriksel veya mekanik olarak aktive edilebilir. Yine kontrol ünitesi sesli alarm ve/ veya A.C. beslemenin kesilmesi, ama yangın alarm sistemine alarm gönderilmesi için gereken sayıda . mikrosviçe sahiptir. Sıvı söndürücünün püskürtülmesi mekanik olarak gerçekleştirildiğinde " fusible link" olarak adlandırılan mekanik eriyebilir dedektörler kullanılmaktadır. Mekanik dedektörler plenum ve baca içinde uygun yerlere monte edilebilir ve sıcaklık değerleri davlumbaz ve cihaz tipine göre belirlenmektedir. Sıvı söndürücünün püskürtülmesi elektriksel olarak gerçekleştirildiğinde sıcaklık artış dedektörleri kullanılmaktadır. Sıcaklık artış dedektörleri davlumbaz içine uygun şekilde yerleştirilir ve dedektörün sıcaklığı davlumbaz ile cihaz tipine göre belirlenmektedir. Kontrol ünitesi diğer gerekli tüm operasyonların (besleme ve yakıtın kesilmesi gibi) gerçekleştirilebilmesini sağlayacak yapıdadır. Sistem, davlumbaz ve pişirme ünitelerinin yanında, kolay ulaşılabilir bir yere monte edilen manuel söndürme butonu ile aktive edilebilir. Nozullar Nozullar egzoz bacası, plenum ve pişirme üniteleri monte edilir. Nozul seçimi ve yerleşimi UL ve imalatçı firma tavsiyelerine uygun olarak yapılmaktadır.Tüm nozullar sıvı söndürücünün püskürtülmesi esnasında açılacak olan ve nozul ile boruların yağ ile kirlenmesinin önlenebilmesi için kapaklar ile donatılmıştır: a) Mekanik eriyebilir ısı dedektörleri ile manuel uzaktan patlatma butonu sistemin boşalmasını otomatik veya manuel olarak yerine getirmektedir. b) Pişirme üniteleri üzerindeki söndürücü dağıtım hattı özel olarak dizayn edilmiş nozullar sayesinde sıvı söndürücüye boşaltmaktadır. c) Pişirme ünitelerinin ısı kaynağı (elektrik, gaz vb.) mekanik veya elektriksel olarak kapatılabilir. □ YANGIN VE GÜVENLİK DERGİSİ SAYl-21

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=