Yangın ve Güvenlik Dergisi 223. Sayı (Mayıs-Haziran 2021)
HABERLER yanginguvenlik.com.tr 18 Yangın ve Güvenlik / Mayıs-Haziran 2021 Gıda Tesislerinde, Yangın Algılamanın Üretime Etkisi Ormanı Gençleştirme Yangınların Etkisini Azaltıyor P andemi, sağlık endişesi ve karan- tina etkisiyle insanlarda davra- nış ve tüketim değişikliklerine yol açtı. Talep artışı üzerine başta gıda sektöründe mesailer yoğunlaştı. Tesis yöneticileri için de çalışanlarının sağ- lığını korumak ve üretim sürekliliğini güvenceye almak ciddi bir hassasiyet kazandı. Türkiye’nin en büyük et entegre tesisi Lezita Fabrikası’nın Üretim Direk- törü Burçin Tuzcuoğlu, can güvenliğine verdikleri önemi anlattı. Gıda üreticisi olmalarından ötürü pandemi öncesinde de katı şekilde uygulanan hijyen kuralla- rına sahip olduklarını ve yangın algılama sistemi sayesinde de üretim durması ve yangın riskinden korundukları belirtti. Tuzcuoğlu hatalı alarm vermediği için sistemi faydalı bulduğunu “İnsan- ların yangın alarmına bakış açısı ‘Bura- M evcut ormanların devamlılığı- nın sağlanması, yeni ormanla- rın tesis edilmesi ve bu süreçte ortaya çıkan her türlü soruna, bilim ve tecrübe ışığında 182 yıldır çözümler üreten OGM, orman varlığını geleceğe taşımak için her yıl binlerce hektar- lık alanda “gençleştirme” çalışmaları yürütüyor. Gençleştirme çalışmalarında uçsuz bucaksız ormanlardaki yaşlı veya kuru ağaçlar tek tek tespit edi- lip sahadan uzaklaştırılarak yeni fidanların yetişmesine ortam sağlanıyor. Ormanlardaki bakım çalış- malarının önemine dikkat çeken Karacabey, "Ağaç sayısı fazla olan ormanlarda ağaçlar tam anlamı ile beslenemez, yeterli ışık alamaz ve olması gerektiği gibi gelişemez. Biyolojik ömrünü temin güvenilirliği dışında benim için en önemli özelliği sürdürülebilirliği. Çünkü bizde çok hızlı mahal değişiklikleri ola- biliyor. Bugün bu projeyle iş veriyoruz, EEC geldiğinde o proje tamamen deği- şebiliyor. Bu kadar değişikliğe rağmen sistem sağlıklı çalışmaya devam ediyor. Kullanım kolaylığı da var. İlgili arkadaşlar sistemi rahatlıkla kullanabiliyorlar. İnsan- ları yormuyor. Rahatlıkla nerede ne var, ne olmuş, ne bitmiş hızlıca kavrayabili- yorsunuz” dedi. n dan bir ses geliyor, bakımcılar şununla ilgilensin, sesi kessin’ şeklindeydi. Son 3 senedir ise yangın alarmı devreye girdiği zaman insanlar ‘Bir problem mi var?’ diye masasından ayağa kalkabiliyor. Bu benim için bir başarıdır. İnsanların alarm çaldığında gerçekten bir yerlerde bir problem olduğunu anlamasını ve alarm- ları dikkate almasını sağladık” sözleriyle dile getirdi. Yangın algılama sisteminin önemli özelliklerini paylaşan Tuzcuoğlu; “Sis- tamamlamış ağaçların alandan çıkarıla- rak yeni ağaçların yetişmesine olanak sağlamak gerekiyor. Ormanın gelece- ğini teminat altına almak için gelişimi iyi, kalın çaplı, düzgün gövdeli ağaç- ları sahada bırakarak sağlıklı orman- lar elde ediyoruz. Bu aynı zamanda sağlıklı genetik mirasın korunması için de önemli. Ormancılık çalışmaları uzun soluklu bir iş. Meyvelerini ancak 50-100 yıl sonra veren bir çalışma. Her yıl düzenli yürüttüğümüz bakım çalış- maları, 50 yıl sonrasındaki daha sağlıklı ormanlar hedefini yakalamak için zaruri bir çalışmadır ” diye belirtti. Özellikle son yıllarda etkisi hisse- dilen küresel ısınma ve insan kaynaklı olumsuz faktörlere rağmen, Türkiye’de orman varlığının son 18 yılda 2,1 milyon hektar artırıldığının altını çizen Karaca- bey, “Bakım yapılmayan orman kısa sürede çöker. Oysa düzenli bakım yapılan ormanlar yaşam gücü yüksek ve sağlıklı olur. Böylece, orman yangınlarından daha az etkilenir, orman zararlı- larına, kara, fırtınaya karşı daha dirençli olur ve genetik yapısı daha sağlam ağaçların doğru şekilde gelişmeleri sağlanır” diye aktardı. n
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=