Yangın ve Güvenlik Dergisi 228. Sayı (Ocak-Şubat 2022)

46 YANGIN ve GÜVENLİK • Ocak-Şubat / 2022 MAKALE Su Spreyi Etkisi Altındaki Mutfak Yangını Üzerine Nümerik Simülasyon Yardımıyla Vaka İncelemesi 1. GIRIŞ K ültürel ve tarihi yapıların ticari kullanımlarının yanı sıra lezzetli atıştırmalıklar ve yiyecekler yöresel zenginliklerin en çekici faktörleri olmuş ve eski ve tarihi yapılarda mutfağın yeniden inşasının önünü açmıştır. Giderek daha fazla eski yapı; motorin ve gaz gibi, daha yüksek yangın riskleri getirecek, yeni yakıt sistemleri kullanılarak yeniden inşa edilmektedir. Daha da ötesi, tarihi yapılarda odun ateşi geleneksel yemek pişirme aracı olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen, daha az olan yangınla mücadele cihazları, yangın direnci düşük yapı ve kalabalık yerleşim düzeninde bir iyileştirme yapılmamış ve bu da yangının meydana gelip kontrolden çıkması durumunda ciddi yangın sonuçlarına yol açacaktır. Paris'teki Notre Dame yangını, Lijiang antik kenti yangını ve benzerleri, çok daha fazla dikkat gösteril- mesi gereken, yenilenemeyen tarihi yapılara büyük zararlar vermektedir. Ahşap, bambu ve diğer benzer malzemeler tarihi yapılarda antika etkisini daha da kuvvetlendirmek için bina yapı elemanları olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, modern yüksek enerjili yakıt, geleneksel yakıttan (yanıcı malzemeler) daha yüksek yangın riski içerir. Bunun yanında ahşap bina malzemeleri modern beton yapılara nazaran çok daha fazla yanıcıdır. Binaları ticari olarak kullanılması gerekliliği ve eski tarihi binaların yangın riski etkisi arasındaki çatışmalarla nasıl başa çıkılacaktır? Bu dikkatimizi çekmesi gereken önemli bir konudur. Bu maka- lede, eski ve tarihi binalarda yangın güvendiğini artırmak için su spreyi ve yangın alarmı tanıtılmış, yangın söndürme cihazlarının verimliliği karşılaştırılmıştır. Bilindiği gibi modern binalarda yangın risklerini orta- dan kaldırmak için yangın detektörü, su spreyi ve diğer bazı ekipmanlar [1] yer almaktadır. İstatistiksel olarak, NFPA raporu [2], 1000 konut yapım malzemeleri yan- gını başına ölüm oranının çalışan duman alarmları olan evlerde, alarmları olmayan veya alarmları çalışmayanlara göre %55 daha düşük olduğunu bildirmektedir. Dahası, yemek pişirmenin bildirilen konut yangınlarının ve konut yangını yaralanmalarının önde gelen sebebidir ve NFPA raporuna göre [3] konut yangınındaki ölümlerin önde gelen ikinci nedenidir. Çin İtfaiye ve Kurtarma Yıllığının yangın verileri istatistiklerine göre [4] tarihi bina yangın- ları nedenlerine göre dört türe ayrılmıştır, insan faktörü, elektrik arızası, yıldırım düşmesi nedeniyle yangını ve diğer faktörler. Dahası, mutfak yangını eski tarihi binaların en önemli kesiti ve en çok dikkat çeken kısımdır. Chow ve çalışma arkadaşları [5] analitik ve deneysel yöntemle bir mutfakta olabilen birden fazla yangın kaynağını araştırmıştır; orta- lama ısı çıkış hızı, yanma süresi ve ortalama pişirme yağı kütle akısı araştırılmış ve kütle akışı, bildirilenden çok daha yüksek olan 0.18 kg/m 2 ⋅s olarak bulunmuştur. Bu nedenle mutfak yangınlarının derinlemesine araştırılmasına ihtiyaç vardır. Mutfaklardaki yangınlar ve patlamalar genellikle mutfak ekipmanlarının dikkatsizce çalıştırılmasından [6] LEI XU MEM (Enerji Yönetimi Bakanlığı) Shenyang Yangın Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü Shenyang, Liaoning / Çin Ulusal Mühendislik Yangın ve Acil Kurtarma Merkezi Araştırma Enstitüsü, Shenyang, Liaoning / Çin Yangından Korunma Teknolojisi, Key Laboratuvarı, Liaoning Bölgesi Shenyang, Liaoning / Çin MEM Shenyang Yangın Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Shenyang, Liaoning / Çin WEI ZHENG MEM (Enerji Yönetimi Bakanlığı) Shenyang Yangın Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü Shenyang, Liaoning / Çin Ulusal Mühendislik Yangın ve Acil Kurtarma Merkezi Araştırma Enstitüsü, Shenyang, Liaoning / Çin Yangından Korunma Teknolojisi, Key Laboratuvarı, Liaoning Bölgesi Shenyang, Liaoning / Çin FANG XU MEM (Enerji Yönetimi Bakanlığı) Shenyang Yangın Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü Shenyang, Liaoning / Çin Ulusal Mühendislik Yangın ve Acil Kurtarma Merkezi Araştırma Enstitüsü, Shenyang, Liaoning / Çin

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=