Yangın ve Güvenlik Dergisi 228. Sayı (Ocak-Şubat 2022)

52 YANGIN ve GÜVENLİK • Ocak-Şubat / 2022 sındaki mesafe su spreyinin verimliliği için önemli bir etmendir. Mutfak su spreyi altında HRR (ısı çıkış oranı) pik değeri için zaman noktası normal su spreyi koşullarına göre, mesafe farklı olduğundan, 400 sn. daha erkendir. HRR pik değeri yangın detektörü olan mutfak su spreyinin kullanıldığı koşullarda 700 sn. daha erkendir. Alev sıcaklığı ve egzoz kanalı dışındaki nokta aynı süreci göstermiştir. Herhangi bir yangın söndürme cihazı olmadan maksi- mum alev sıcaklığı yaklaşık 400°C'dir ve bu, yangını ahşap yapı malzemelerini tutuşturmak için yeterince yüksektir. Normal su spreyi koruması altında, maksimum sıcaklık 300°C'nin altındadır. Mutfak su sprey ile maksimum sıcak- lık sadece 100°C yüksektir. Buna yangın detektörü yardımı eklendiğinde sıcaklık 100°C’ın altındadır. Egzoz kanalının dışındaki duman sıcaklığı neredeyse 100°C'nin altındadır ve bu ahşap bina duvarı için emniyet sınırı içindedir ve mutfak yangından korunma için anahtar etmen mutfağın kendisidir. [1] G. Benson, Chapter 14 - fire prevention, detection, and response, in: S.J. Davies, L.J. Fennelly (Eds.), The Professional Protection Officer, second ed., Butterworth-Heinemann, Boston, 2020, pp. 157–164. [2] M. Ahrens, Smoke Alarms in US Home Fires, NFPA, February 2021. [3] H.C. Fires, Home Cooking Fires, NFPA report, July 2020. [4] Management, F.R.D.M.o.E., China Fire and Rescue Year Book, Emergency Management Press, 2019. [5] Y. Gao, et al., Analytical and experimental study on multiple fire sources in a kitchen, Fire Saf. J. 63 (2014) 101–112. [6] J. Pollack, Kitchen range fires and explosions: usability versus safety, Proc. Hum. Factors Ergon. Soc. Annu. Meet. 63 (1) (2019) 568–572. [7] J. Liu, W.K. Chow, Fire hazards of introducing water and ice into hot oil in open kitchen, J. Fire Sci. 35 (6) (2017) 484–506. [8] L. Jing, W. Peng, S. Guangrui, Numerical study of kitchen fires in high-rise residential buildings, in: 2019 9th International Conference on Fire Science and Fire Protection Engineering vol. 4, 2019, p. 4. [9] M. Spearpoint, C. Hopkin, D. Hopkin, Modelling the thermal radiation from kitchen hob fires, J. Fire Sci. 38 (4) (2020) 377–394. [10] W.-L. Hsu, et al., Application of internet of Things in a kitchen fire prevention system, Appl. Sci.-Basel 9 (17) (2019). [11] S. Naqvi, et al., Design of an intelligent stove knob controller using a mobile application for Pakistan, Int. J. Comput. Sci. and Netw. Secur. 20 (5) (2020) 165–170. [12] S.A. Abdulrahman, et al., A review on fire suppression by fire sprinklers, J. Fire Sci. (2021) 1–40. [13] J.S. Hua, et al., A numerical study of the interaction of water spray with a fire plume, Fire Saf. J. 37 (7) (2002) 631–657. [14] S. Noda, et al., Experimental and numerical study on the interaction of a water mist spray with a turbulent buoyant flame, Fire Saf. J. 120 (2021) 9. [15] M. Vetter, et al., Experimental study on the effects of sprinkler activation on the stratified smoke layer inside a 36 m(2) enclosure, Fire Saf. J. 121 (2021) 9. [16] T. Sikanen, et al., Modeling and simulation of high pressure water mist systems, Fire Technol. 50 (3) (2014) 483–504. [17] F. Service, in: C. Edition (Ed.), Wood Handbook, Forest Products Laboratory • United States Department of Agriculture Forest Service • Madison, Wisconsin, 2010. [18] McGrattan, K.B. and G.P. Forney Fire Dynamics Simulator Technical Reference Guide Volume vol. 1: Mathematical Model. KAYNAKLAR MAKALE

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=