Yangın ve Güvenlik Dergisi 232. Sayı (Temmuz-Ağustos 2022)

26 YANGIN ve GÜVENLİK • Temmuz-Ağustos / 2022 UZMAN GÖRÜŞÜ M utfak, herhangi bir restoran sahibinin geçim kaynağının kalbidir. Mutfakta şefler, müşte- rilerini memnun edecek görkemli yemekler yaratmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak mutfak ne kadar iyi olursa olsun, potansiyel bir yangın riski taşırlar. Restoranlar yangın kazalarına diğer işletmelerden daha yatkındır. Ulusal Restoran Derneği'ne göre, restoran yangınlarının yaklaşık %57'si pişirme ekip- manlarından kaynaklanmaktadır. İstatistikler olmadan bile bu çok açık çünkü restoranlardaki mutfak personeli sürekli olarak yangınlara ve büyük ısı kaynaklarına maruz kalıyor. Bu ısı kaynakları bazen çeşitli nedenlerle yangın çıkmasına neden olmaktadır. Bir restoranın mutfak alanı hassastır ve bu nedenle benzersiz bir yangın söndürme sistemi gerektirir. Mut- fakta su bazlı yangın söndürücüler çalışmayabilir çünkü su eklendiğinde yağ yangınları daha çok yayılır. Bu nedenle, yangın felaketlerini azaltmak için restoranlar artık bir mutfak yangın söndürme sistemi kullanıyor. MUTFAK YANGIN SÖNDÜRME SISTEMI NASIL ÇALIŞIR? Davlumbaz yangın söndürme sistemlerinde tek fark, yangın söndürme sistemlerinin yangınları söndürmek için su yerine gazlar, sıvılar veya köpük maddeleri kullanma- sıdır. Bastırma sistemleri için farklı markaların benzersiz tasarımları vardır; ancak ilkeler aynıdır. Sistem genellikle pişirme istasyonundaki davlumbaz ve içinden geçen gaz hattı ile bağlanır. Yangınların büyümesi için üç şeyin yerinde olması gere- kir; yakıt, oksijen ve ısı. Sprinkler sistemi gibi davlumbaz söndürme sistemi de alev veya aşırı ısı algıladığında devreye girer. Isı arttıkça, eriyebilir bağlantı önceden belirlenmiş bir sıcaklıkta ayrılacak ve kablodaki gerilimi azaltacak ve sistemi etkinleştirecektir. Sistem devreye girdiğinde nozul- ları vasıtasıyla yaş kimyasalları ocağın üzerine boşaltırlar. Bu nozullar cihazların üzerinde ve pişirme istasyonunuzun davlumbazının üzerindeki havalandırma sisteminde bulu- nur. Islak kimyasallar, alevi kaplayarak ve oksijeni yok ede- Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri, Yangın Önlemleri ve Bakımları SEZER ASLAN Yangın-Acil Durumlar ve Doğal Afetler Eğitim Uzmanı ve Danışman NFPA Member

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=