Yangın ve Güvenlik Dergisi 252. Sayı (Ocak-Şubat 2025)

22 YANGIN VE GÜVENLİK • OCAK - ŞUBAT / 2025 matik yağmurlama sisteminin yapılmadığı görülmektedir. Bu sistemin yapılmaması nedeniyle yangın hızlıca yayılmış ve can kayıpları yaşanmıştır. Her yıl yaklaşık 3.900 otel ve motel yangını çıkıyor ve bu yangınlarda 15 kişi ölüyor, 150 kişi yaralanıyor ve 76 milyon dolarlık maddi hasar meydana geliyor. KARTALKAYA GRAND KARTAL OTELDE YANGIN ÖNLEMİ İÇİN TESPİT EDİLEN İHMALLER Otel yangının yaşayan ve yangında sağ kurtulan vatandaşların verdiği bilgilere göre • Otomatik sprinkler sisteminin çalışmadığı, • Yangın algılama duman dedektörlerinin çalışmadığı • Yangın ihbar butonlarının çalışmadığı • Acil yönlendirme ışıklarının ve acil aydınlatma ışıklarının yetersiz olduğu • Acil kaçış merdivenlerinin yetersiz olduğu • Otel oda kapılarının yangına dayanıklı kapılar olmadığı belirlenmiştir • Otel mefruşatlarının yangına dirençli malzemelerden imal edilmediği • Otelin iş güvenlik uzmanın olmadığı GENEL ANLAMDA OTELLERİ YANGIN TEHLİKESİNE MARUZ BIRAKAN FAKTÖRLER Otelleri yangın tehlikesine maruz bırakan birkaç faktör vardır. Çok sayıda misafire sahip oldukları, personelin bazen aşırı çalıştığı ve misafirlerin de yabancı bir ortamda bulundukları için yüksek riskli ortamlardır. Tüm bunlar olası bir tahliyeyi daha zor hale getirebilir. Düzenli denetimler yapmak ve çalışanlara her yıl personel yangın eğitimi seansları sağlamak gerekir. Mutfak Yangınları: Otel veya restoranlarda yangının başlıca nedenlerine gelince, mutfaklar en yaygın başlangıç noktalarından biridir. Isıtılmış yağ ve katı yağlar aşırı ısındığında veya unutulduğunda kolayca tutuşabilir. Ticari mutfaklar, şeflerin ve yardımcı şeflerin her yöne koşturmasıyla bilindiği üzere çok telaşlıdır ve bu da kazalara yatkın bir ortam yaratır. Ayrıca, çok sayıda elektrikli ekipman yangın tehlikesi yaratabilir. Mutfak yangını tehlikesini azaltmak için birkaç şey yapabilirsiniz. İlk adım, tüm çalışanların olası yangın tehditlerinin farkında olmaları ve yangın durumunda nasıl tepki vereceklerini bilmeleri için yeterli eğitim almalarını sağlamaktır. Örneğin bir mutfakta çıkması muhtemel birçok yangın için farklı tipte yangın söndürücüler kullanılmalıdır. Bu nedenle, herkesin hangi tip yangın için hangi tip söndürücüyü kullanacağını anlaması kritik öneme sahiptir. Otellerde herhangi bir acil duruma Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe göre güncel Söndürme, Kurtarma/ tahliye, İlkyardım, Haberleşme ekiplerinin kurulması ve olası yangın ve acil durumlara hazırlıklı olması sağlanmalıdır. Elektrikli ev aletleri: Elektrikli cihazlar, konaklama sektöründe ve hem ticari hem de konut ortamlarında yangınların başlıca nedenlerinden biridir. Örneğin otel odalarındaki saç kurutma makineleri ve su ısıtıcıları, bar ve restoranlardaki ışıklar ve aydınlatmalar, ayrıca herhangi bir ısıtma/soğutma sistemi sorun yaratabilir. Elektrikli aletler eskidiğinde veya aşırı kullanıldığında yangına neden olma olasılığı daha yüksektir. Her cihazın yılda bir kez profesyonel bir kişi tarafından incelenmesi, iyi çalışma düzeninde olduğundan emin olmak ve olası sorunları erkenden yakalama şansınızı artırmak için çok önemlidir. Sigara içmek: Günümüzde sigara içmek neredeyse her yerde yasaklanmış olmasına ve genel olaUZMAN GÖRÜŞÜ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=