24 YANGIN VE GÜVENLİK • OCAK - ŞUBAT / 2025 UZMAN GÖRÜŞÜ rak sigara içenlerin sayısının önemli ölçüde azalmasına rağmen, sigara içmek hala yangınların başlıca nedenlerinden biridir ve düzgün bir şekilde söndürülmemiş, dikkatsizce düşürülen sigaralar yaygın bir olaydır. Otellerde sigara içmek yasaksa, ihlalleri tespit etmek için duman alarmları takmak gerekir. Sigara içilmesine izin verilen yerlerde, sigaraların güvenli bir şekilde atılabilmesi için kaplar veya küllükler kolayca görülebilir ve erişilebilir olmalıdır. Tıkalı olan çıkış yolları: Tıkalı çıkış yolları genellikle otel sektöründe yangına neden olur. Kutular ve çöpler yangın çıkışının yakınında depolandığında, bu öğeler kolayca ciddi bir tehlike haline gelebilir ve tutuşabilir, bu da yangına müdahale etmek için çok az zaman bırakarak önemli kaçış yollarını tıkayabilir. Bu, önlenmesi kolay ancak şaşırtıcı derecede yaygın bir yangın kaynağıdır. YANGIN GÜVENLİK EKİPMANLARIYLA YANGINLARI ÖNLEME Bir otel veya restoranda yangın çıkması durumunda yüzlerce kişi acil durum senaryosunun ortasında kalabilir, işletme geri dönüşü olmayan maddi ve altyapı hasarlarına uğrayabilir. Felaketi önlemenin tek yolu gerekli önlemleri almak ve uygun yangın güvenlik ekipmanlarına sahip olmaktır.Yangın alarmları gibi algılama sistemleri, her zaman yanıt vermeye hazır olmalarını ve ziyaretçilerin ve personelin yangın/kaçışla başa çıkmaları için en büyük şansı sağlamalarını sağlamak için düzenli olarak bakımları yapılmalı ve kontrol edilmelidir. Alarmlar duyulabilir olmalı ve çağrı noktaları tesisin etrafına stratejik olarak yerleştirilmelidir. Yangın söndürme ekipmanı, acil durum ışıkları ve yangın güvenliği tabelaları otel için uygun şekilde tanımlanmalı, bakımı yapılmalı ve tanımlanmalıdır. Tahliye durumunda, acil durum ışıkları ve tabelaları ziyaretçilere ve personele yardımcı olacak ve personele yangın söndürme ekipmanı konusunda eğitim verilmesi, yangın çıkması durumunda yangın tehlikesini hemen azaltacaktır. Otel sektöründe yangının ana nedenlerini anlamak, bunları azaltmak için çalışmanın ilk adımıdır. OTEL MUTFAK YANGINLARININ BAŞLICA NEDENLERİ NELERDİR? Otel veya motellerde yangınların başlamasının birincil nedeninin misafirler olduğunu düşünsek de, aslında birçok yangın başka nedenlerle başlar. Ulusal Yangın Koruma Birliği'nin (NFPA) 2015 tarihli raporuna göre, otel ve motellerde yapısal yangınların başlıca nedenleri şunlardır: Baca içlerinde yağ birikmesi-pişirme ekipmanları: Tüm yangınların neredeyse yarısı mutfaktan kaynaklanır. Bu yangınlar doğrudan mülk hasarının %8'ini ve sivil (itfaiyeci olmayan) yaralanmaların %25'inden fazlasını oluşturur. Pişirme ekipmanları, sürekli günlük risk nedeniyle otellerdeki yangınların önde gelen nedenlerinden biridir. Mutfağın temiz olduğundan ve tüm yangın ekipmanlarının erişilebilir ve test edilmiş olduğundan emin olmak, riskleri en aza indirmek için önemlidir. İhmal edilen temizlik rutinleri mutfak davlumbazlarında, havalandırmalarda ve egzoz sistemlerinde yağ birikmesine neden olabilir. Zamanla bu birikme, mutfağı alevler içinde bırakarak hızla tutuşabilen yanıcı bir tehlike haline gelir. Elektrik tesisat arızaları- Isıtma ekipmanları: Otel yangınların yüzde dokuzu binanın ısıtma ekipmanlarından kaynaklanıyor. Hatalı kablolama, hasarlı prizler ve arızalı mutfak aletleri elektrik yangınlarına neden olabilir. Otel kablolaması ve aydınlatma sorunları doğrudan yangın riski taşır. Otel hasar kayıplarının potansiyel tehlikeleri tırmanmadan önce belirlemek ve ele almak için düzenli denetimler ve bakımlar çok önemlidir. Çamaşır kurutma makineleri veya çamaşır makineleri ayrıca yangın riski taşıyan en büyük nedenlerden sayılmaktadır. Elektrikli ocak, fırın ve fritöz gibi arızalı mutfak ekipmanları kıvılcım veya aşırı ısı üreterek yakındaki malzemelerin tutuşmasına neden olabilir. Gözetimsiz pişirme: Bir otel mutfağının kaosu bazen dikkatsiz şeflerin veya aşçıların pişirme istasyonlarını yalnız bırakmalarına neden olabilir. Bir anlık dikkatsizlik ve pişirme güvenliğinin eksikliği, yanıcı malzemelerin aşırı ısınmasına ve tutuşmasına yol açarak yangın çıkmasına neden olabilir. Yanıcı maddelerin depolanması: Yağlar, temizlik malzemeleri ve kağıt ürünleri gibi yanıcı maddelerin ısı kaynakları veya açık alevlerin yakınında uygunsuz şekilde depolanması, küçük bir olayı yıkıcı bir yangına dönüştürebilir. OTEL MUTFAK YANGINLARINI ÖNLEMEK İÇİN İPUÇLARI Otel mutfak yangınları, çok geniş kapsamlı sonuçları olabilecek ciddi bir tehdittir. Ortak nedenleri anlayarak ve önleyici tedbirler uygulayarak, tesis sahipleri ve yöneticileri bu tür olayların riskini önemli ölçüde azaltabilir. Önleme, herhangi bir ticari mutfak ortamında yangın güvenliğinin temel taşıdır. Bu önlemleri aşağıda sıralanmıştır.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=