Yangın ve Güvenlik Dergisi 252. Sayı (Ocak-Şubat 2025)

25 YANGIN VE GÜVENLİK • OCAK - ŞUBAT / 2025 UZMAN GÖRÜŞÜ Düzenli bakım: Mutfak ekipmanları, egzoz sistemleri ve elektrikli bileşenler için rutin denetimler ve bakımlar planlayarak olası yangın tehlikelerini belirlenmeli ve giderilmeli. Uygun eğitim: Tüm mutfak personelinin kapsamlı bir yangın güvenliği eğitiminden geçmesi sağlanmalı; yangın acil durumunda dikkatli olmanın, güvenli pişirme uygulamalarının ve hızlı hareket etmenin önemi vurgulanmalı. Depolama: Yanıcı maddeler ısı kaynaklarından uzakta, iyi havalandırılan belirlenmiş alanlarda saklanmalı. Kazara tutuşmayı önlemek için sıkı depolama kuralları düzenlenmeli. Yangın söndürme sistemleri: Yangınları büyümeden önce hızla kontrol altına almak ve söndürmek için otomatik sprinkler ve yangın söndürücüler gibi etkili yangın söndürme sistemleri kurulmalı. Düzenli temizlik: Yağ birikmesini önlemek ve yangın riskini azaltmak için mutfak davlumbazları, havalandırma delikleri ve egzoz sistemleri için sıkı bir temizlik programı uygulanmalı. Lobiler ve koridorlar: Herhangi bir ortak alan, yangın risk değerlendirmesinde not edilmelidir çünkü bunlar ayak trafiğinin gerçekleştiği ana alanlar olacaktır. Ayrıca çoğu yangın ekipmanının bulunacağı yer burasıdır Asansörler: Asansörler yangın risk değerlendirmesinde dikkate alınmalıdır çünkü yangın sırasında kullanılmalarına izin verilmez Temizlik ve depolama dolapları: Dolaplar çarşaf ve temizlik ürünleriyle dolu olacaktır, bu da tehlikelerle dolu oldukları anlamına gelir. Kapalı alanları temiz ve düzenli tutmak yangını uzak tutmaya yardımcı olacaktır. PEKİ BU OTELDE OLASI BİR YANGINDA OTELDE BULUNAN MİSAFİRLER İÇİN YANGIN ÖNLEMİ OLARAK NELER YAPILABİLİRDİ? Yukarıda da belirttiğim gibi bazı misafirlerin yangın anında bulunduğu odadan kaçıp kurtulmak için yatak çarşaflarını birbirlerine ekleyerek bu işi gerçekleştirmeyi düşünmüşler ancak birçoğu maalesef başarılı olamamışlardır. Bunun için otel odalarında pencereden sarkıtabilme özelliğine sahip portatif merdivenlerin bulundurulması bir çözüm olabilirdi. Yandaki resimde görülen merdiven 7m uzunlukta yangın anında kaçışlarda kullanılan portatif açılı-katlanır metal yangın kaçış halat merdivendir. Ölüm olaylarının yangın anında genelde duman ve zehirli gazlardan olduğu kesindir. Burada dumanlı alanda mahsur kalan kişilerin ortamdan kaçışını sağlamak için en az kendilerine 15 dakika temiz hava sağlayacak acil kaçış maskelerinin misafirlerin odalarında kişi sayısı kadar bulundurulması gerekirdi. Yukarıda görülen kaçış maskesi acil durum kaçışı için tasarlanmış karanlıkta bile yüksek görünürlüğe sahip, su geçirmez, aleve dayanıklı ve yıkanabilir tipte taşıma çantası içinde bulunan bir kaçış setidir. Çantanın kapağı açıldığında, set otomatik olarak hava tüpünden kaçış başlığına sabit akışta oksijen vermeye başlar. Silindir basınç göstergesi, çantanın arkasına yerleştirilmiş şeffaf görüş penceresinden kolayca görülebilir. Otellerde kullanılan halıların ve perdelerin, ahşap malzemelerin, yangın tesisat kablolarının yanmaya dirençli malzemelerden yapılması gerekir. Yangına dayanıklı halılar, aleve dayanıklı veya yangına dayanıklı halılar olarak da bilinir, yangınla ilgili kaza riskini en aza indirmek için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş zemin kaplamalarıdır. Bu halılar, alevlere ve yüksek sıcaklıklara karşı yüksek dirençli malzemeler ve teknolojiler kullanılarak üretilir. Yangına dayanıklı halıların temel amacı yangının

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=