
Araç Yangınları ve Önlemler![]()
Arabalar birçok nedenden dolayı alev alabilir. Mekanik veya elektriksel sorunlar en yaygın nedenlerdir. Kötü bir araç kazası çarpışmadan dolayı bir yangın çıkabilir. Åžayet araçtan plastik veya kauçuk yanık kokusu alıyorsanız veya herhangi bir yerinden duman geldiÄŸini fark ediyorsanız (siyah duman tehlikenin ciddi olduÄŸunu gösterir) hemen tedbirinizi alın. Araç yangınlarının en başında gelen sebepleri mekaniksel ve elektriksel neden olarak söylenebilir. Otomotiv dünyasında duman, mutlaka yangın anlamına gelmez. Aracın yaşına baÄŸlı olarak radyatörden çıkan buhar olabilir ve genellikle kırık bir fan kayışı veya aşırı ısınmış motordan kaynaklanır. Basit gerçek ÅŸu ki, aracınızdan duman geliyorsa veya istenmeyen kokular hissediliyorsa muhtemelen bir ÅŸeyler ters gidiyor olarak düÅŸünülmelidir. Arabanız için bir yangın söndürücü alın ve sürücü koltuÄŸuna yakın tutun. Motorlu araçlarda binek tipi otomobillerde İdeal yangın söndürücü olarak en az bir adet 2kg kapasiteli ABC tip kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazı tavsiye edilir. Oturma yeri 14 (14 dahil) kiÅŸiye kadar olan otobüslerde 6 kg’lık 1 adet Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürme Cihazı bulundurulmalıdır. Tehlikeli madde taşıyan araçlarda ve oturma yeri 14 kiÅŸiden fazla olan otobüslerde 6 kg’lık 2adet Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürme Cihazı bulundurulmalıdır. Arabanın içinde sigara içilmemelidir. Arabanın içinde kolayca alev alabilen plastik ve diÄŸer maddeler bulunduÄŸundan, küçük bir kıvılcım bile yangına yol açabilir. Aracın altında lastik veya plastik yanığı kokusu alırsanız motoru hemen durdurun. Ayrıca araç içinde güneÅŸin direk geldiÄŸi yerlere propan gazlı çakmak veya deodorant türü spreyler unutulması halinde araçta yangın çıkartabilir veya araç içinde aşırı ısınmadan dolayı patlayarak araç içinde hasarlara neden olabilir.
Arabanız yanıyorsa ne yapmalısınız? Araba yangını nispeten küçükse ve içerideyse, arabanızın yangın söndürücüsünü kullanın. (Kapıları ve pencereleri kapatmak da yangını söndürebilir.) Kaputun altından az miktarda duman geliyorsa, kilidi açın ancak kaputu kaldırmayın. Alevler yerine ateÅŸin tabanını hedefleyerek, birkaç cm öteden hızla boÅŸluktan püskürtün. Mantık, ateÅŸin oksijenle beslendiÄŸi ve kaputu kaldırmanın küçük bir yangını anında büyük bir yangına çevirebileceÄŸi gerçeÄŸine dayanmaktadır. Yangın büyükse veya aracın arkasında, benzin deposunun yakınında bulunuyorsa, yangını güvenli bir ÅŸekilde söndürme ÅŸansınız azdır.
Araba yangınlarından kaynaklanan patlamalar nadir olmakla birlikte, gerçek tehlike zehirli dumanlardır. DiÄŸer bir husus, gazlı amortisörlerle donatılmış bir araçtır. Bu tür amortisörler yoÄŸun ısı altında patlayabilir ve ölümcül mermilere dönüÅŸebilir. Hatırlanması gereken çok ÅŸey var, yani arabanızdan dumanlar yükselirken diÄŸer her ÅŸeyi unutursanız, kenara çekmeyi, kontağı kapatmayı, herkesi araçtan indirmeyi ve yardım çağırmayı unutmayın Araç yangınlarının önlenmesi için araç bakımı ve muayenesi çok önemlidir. AÅŸağıdaki öneri araç yangınlarını önleyebilir:
• Araçlarınızı en az yılda bir eÄŸitimli, profesyonel bir teknisyene kontrol ettirin. Düzenli bakım programınıza yakıt sisteminin kontrolünü ekleyin. Elektrik ve yakıt sistemi veya sorunları araba yangınlarının baÅŸlıca nedenleridir.
• Araçların altındaki sıvı sızıntılarına, çatlamış veya kabarmış hortumlara veya gevÅŸek, açık metale veya çatlamış izolasyona sahip kablolara dikkat edin. SürüÅŸ sırasında Aracınızın çalışırken çıkardığı seslerdeki deÄŸiÅŸikliklere veya egzoz borusundan çıkan görünür egzoz dumanına karşı tetikte olun. Normalden daha yüksek bir egzoz sesi, egzoz borusundan çıkan duman veya egzozun geri tepmesi, araçtaki yüksek sıcaklık egzozunda ve emisyon kontrol sisteminde sorun veya hasar anlamına gelebilir.
• Göstergenizi sık sık gözlemleyin
Araç Yangınına neden olabilecek muhtemel belirtiler
Unutmayın araba sıvılarının çoÄŸu yanıcı sıvı olduklarından ani bir kıvılcım aracın yanmasına neden olabilir. ÇoÄŸu araç kazaları yangın çıkarmayabilir. Herhangi bir araç kazalarında mutlaka 112 aranmalıdır. Åžayet herhangi bir yangın emaresi yoksa araç içinde mahsur kalan yaralıları kurtarmalısınız. Önleme her zaman tedaviden daha iyidir,
Elektrikli Araç (EV) Yangınları ve Söndürme Teknikleri Elektrikli araç aküleri birkaç ayrı hücreden yapılmıştır. Biri kısa devre yaptığında, enerjisini hızla serbest bırakarak büyük bir ısı oluÅŸturur. Enerjilerini serbest bırakan yüzlerce, binlerce hücre aynı anda bu ısıyı çoÄŸaltarak alevlerin söndürülmesini son derece zorlaÅŸtırır. Elektrikli araç yangınlarında, yüksek voltajlı bataryadaki bir yangını söndürmek için büyük miktarda sürekli su gerekir. Suyun pillerin bulunduÄŸu bölümün içine akması ve doÄŸrudan pil hücrelerini soÄŸutması gerekir.
Elektrikli araç yangınında, uzun süre devam eden büyük hacimlerde su, alevleri bastırmanın ve batarya güç kaynağını soÄŸutmanın en iyi yoludur. DiÄŸer bir etkili söndürme metodu Yangın İzolatör Battaniyesi ile söndürmedir. Bu söndürme tekniÄŸi normal araba ve Tamamen Elektrikli Araç (EV'ler) yangınlar için izole etmenin en iyi yoludur. Yangın İzolatörü bir çeÅŸit yangın battaniyesi olup alevleri, dumanı ve zehirli gazları kontrol altına almaya yardımcı olur. Battaniye 1500 °C'ye kadar sıcaklığa dayanıklıdır. İlginizi çekebilir... 16. Ulusal Tesisat MühendisliÄŸi Kongresi BaÅŸladıİklimlendirme sektörü teskon+SODEX Fuarı'nda tek çatı altında buluÅŸtu... Yüksek Verimli Duyar Pompa Çözümleri ONYX Ankara'daYüksek verimli pompa sistemleriyle çözüm sunan Duyar Pompa; uluslararası standartlara uygun, çevreye duyarlı ve akıllı teknoloji ürün gamıyla prestijl... Akıllı Yangın Söndürme ve Yönlendirme SistemleriYangın, hızlı yayılabilen ve büyük can ve mal kayıplarına neden olabilen bir felakettir. Günümüzde geliÅŸen teknoloji sayesinde yangın söndürme sisteml... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.