Bolu Kartalakaya'da Çıkan Otel Yangınında Bilinmeyen Gerçekler
Sezer Aslan
Otelin arka tarafının yamaç olması nedeniyle yangına müdahale ön ve yan cephelerden yapılmıştır. Yangın ihbarının verilmesini takiben itfaiye araçları saat 04.15 de ancak yangına ilk müda haleye baÅŸlamışlardır. Kartalkaya Grand Kartal otelindeki yangın dördüncü kattaki restoranda meydana geldi. Meydana gelen bu yangın ülkemizi derinden üzmüÅŸtür. Yangın sırasında baz ı misafirler yatak çarÅŸaflarını kullanarak kendilerini pencerelerden sarkıtmak s uretiyle kurtulmaya çalışmışlardır. Bir bayan otel görevlisi de kendisini 12 kattan aÅŸağı atmış ve ağır yaralanarak yoÄŸun bakıma alınmıştır. Otelin internet sitesindeki fotoÄŸraflarda 2008 yılında yapılması gereken otomatik yaÄŸmurlama sisteminin yapılmadığı görülmektedir. Bu sistemin yapılmaması nedeniyle yangın hızlıca yayılmış ve can kayıpları yaÅŸanmıştır.
Her yıl yaklaşık 3.900 otel ve motel yangını çıkıyor ve bu yangınlarda 15 kiÅŸi ölüyor, 150 kiÅŸi yaralanıyor ve 76 milyon dolarlık maddi hasar meydana geliyor. KARTALKAYA GRAND KARTAL OTELDE YANGIN ÖNLEMÄ° Ä°ÇÄ°N TESPÄ°T EDÄ°LEN Ä°HMALLER
Otel yangının yaÅŸayan ve yangında saÄŸ kurtulan vatandaÅŸların verdiÄŸi bilgilere göre
Otelleri yangın tehlikesine maruz bırakan birkaç faktör vardır. Çok sayıda misafire sahip oldukları, personelin bazen aşırı çalıştığı ve misafirlerin de yabancı bir ortamda bulundukları için yüksek riskli ortamlardır. Tüm bunlar olası bir tahliyeyi daha zor hale getirebilir. Düzenli denetimler yapmak ve çalışanlara her yıl personel yangın eÄŸitimi seansları saÄŸlamak gerekir. Mutfak Yangınları: Otel veya restoranlarda yangının baÅŸlıca nedenlerine gelince, mutfaklar en yaygın baÅŸlangıç noktalarından biridir. Isıtılmış yaÄŸ ve katı yaÄŸlar aşırı ısındığında veya unutulduÄŸunda kolayca tutuÅŸabilir. Ticari mutfaklar, ÅŸeflerin ve yardımcı ÅŸeflerin her yöne koÅŸturmasıyla bilindiÄŸi üzere çok telaÅŸlıdır ve bu da kazalara yatkın bir ortam yaratır. Ayrıca, çok sayıda elektrikli ekipman yangın tehlikesi yaratabilir. Mutfak yangını tehlikesini azaltmak için birkaç ÅŸey yapabilirsiniz. Ä°lk adım, tüm çalışanların olası yangın tehditlerinin farkında olmaları ve yangın durumunda nasıl tepki vereceklerini bilmeleri için yeterli eÄŸitim almalarını saÄŸlamaktır. ÖrneÄŸin bir mutfakta çıkması muhtemel birçok yangın için farklı tipte yangın söndürücüler kullanılmalıdır. Bu nedenle, herkesin hangi tip yangın için hangi tip söndürücüyü kullanacağını anlaması kritik öneme sahiptir. Otellerde herhangi bir acil duruma Binaların Yangından Korunması Hakkında YönetmeliÄŸe göre güncel Söndürme, Kurtarma/tahliye, Ä°lkyardım, HaberleÅŸme ekiplerinin kurulması ve olası yangın ve acil durumlara hazırlıklı olması saÄŸlanmalıdır. Elektrikli ev aletleri :Elektrikli cihazlar, konaklama sektöründe ve hem ticari hem de konut ortamlarında yangınların baÅŸlıca nedenlerinden biridir. ÖrneÄŸin otel odalarındaki saç kurutma makineleri ve su ısıtıcıları, bar ve restoranlardaki ışıklar ve aydınlatmalar, ayrıca herhangi bir ısıtma/soÄŸutma sistemi sorun yaratabilir. Elektrikli aletler eskidiÄŸinde veya aşırı kullanıldığında yangına neden olma olasılığı daha yüksektir. Her cihazın yılda bir kez profesyonel bir kiÅŸi tarafından incelenmesi, iyi çalışma düzeninde olduÄŸundan emin olmak ve olası sorunları erkenden yakalama ÅŸansınızı artırmak için çok önemlidir. Sigara içmek: Günümüzde sigara içmek neredeyse her yerde yasaklanmış olmasına ve genel olarak sigara içenlerin sayısının önemli ölçüde azalmasına raÄŸmen, sigara içmek hala yangınların baÅŸlıca nedenlerinden biridir ve düzgün bir ÅŸekilde söndürülmemiÅŸ, dikkatsizce düÅŸürülen sigaralar yaygın bir olaydır. Otellerde sigara içmek yasaksa, ihlalleri tespit etmek için duman alarmları takmak gerekir. Sigara içilmesine izin verilen yerlerde, sigaraların güvenli bir ÅŸekilde atılabilmesi için kaplar veya küllükler kolayca görülebilir ve eriÅŸilebilir olmalıdır. Tıkalı olan çıkış yolları: Tıkalı çıkış yolları genellikle otel sektöründe yangına neden olur. Kutular ve çöpler yangın çıkışının yakınında depolandığında, bu öÄŸeler kolayca ciddi bir tehlike haline gelebilir ve tutuÅŸabilir, bu da yangına müdahale etmek için çok az zaman bırakarak önemli kaçış yollarını tıkayabilir. Bu, önlenmesi kolay ancak ÅŸaşırtıcı derecede yaygın bir yangın kaynağıdır.
YANGIN GÜVENLÄ°K EKÄ°PMANLARIYLA YANGINLARI ÖNLEME Yangın alarmları gibi algılama sistemleri, her zaman yanıt vermeye hazır olmalarını ve ziyaretçilerin ve personelin yangın/kaçışla baÅŸa çıkmaları için en büyük ÅŸansı saÄŸlamalarını saÄŸlamak için düzenli olarak bakımları yapılmalı ve kontrol edilmelidir. Alarmlar duyulabilir olmalı ve çaÄŸrı noktaları tesisin etrafına stratejik olarak yerleÅŸtirilmelidir. Yangın söndürme ekipmanı, acil durum ışıkları ve yangın güvenliÄŸi tabelaları otel için uygun ÅŸekilde tanımlanmalı, bakımı yapılmalı ve tanımlanmalıdır. Tahliye durumunda, acil durum ışıkları ve tabelaları ziyaretçilere ve personele yardımcı olacak ve personele yangın söndürme ekipmanı konusunda eÄŸitim verilmesi, yangın çıkması durumunda yangın tehlikesini hemen azaltacaktır. Otel sektöründe yangının ana nedenlerini anlamak, bunları azaltmak için çalışmanın ilk adımıdır.
OTEL MUTFAK YANGINLARININ BAÅžLICA NEDENLERÄ° NELERDÄ°R? Elektrik tesisat arızaları- Isıtma ekipmanları: Otel yangınların yüzde dokuzu binanın ısıtma ekipmanlarından kaynaklanıyor. Hatalı kablolama, hasarlı prizler ve arızalı mutfak aletleri elektrik yangınlarına neden olabilir. Otel kablolaması ve aydınlatma sorunları doÄŸrudan yangın riski taşır. Otel hasar kayıplarının potansiyel tehlikeleri tırmanmadan önce belirlemek ve ele almak için düzenli denetimler ve bakımlar çok önemlidir. Çamaşır kurutma makineleri veya çamaşır makineleri ayrıca yangın riski taşıyan en büyük nedenlerden sayılmaktadır. Elektrikli ocak, fırın ve fritöz gibi arızalı mutfak ekipmanları kıvılcım veya aşırı ısı üreterek yakındaki malzemelerin tutuÅŸmasına neden olabilir. Gözetimsiz piÅŸirme: Bir otel mutfağının kaosu bazen dikkatsiz ÅŸeflerin veya aÅŸçıların piÅŸirme istasyonlarını yalnız bırakmalarına neden olabilir. Bir anlık dikkatsizlik ve piÅŸirme güvenliÄŸinin eksikliÄŸi, yanıcı malzemelerin aşırı ısınmasına ve tutuÅŸmasına yol açarak yangın çıkmasına neden olabilir. Yanıcı maddelerin depolanması: YaÄŸlar, temizlik malzemeleri ve kağıt ürünleri gibi yanıcı maddelerin ısı kaynakları veya açık alevlerin yakınında uygunsuz ÅŸekilde depolanması, küçük bir olayı yıkıcı bir yangına dönüÅŸtürebilir.
OTEL MUTFAK YANGINLARINI ÖNLEMEK Ä°ÇÄ°N Ä°PUÇLARI Düzenli bakım: Mutfak ekipmanları, egzoz sistemleri ve elektrikli bileÅŸenler için rutin denetimler ve bakımlar planlayarak olası yangın tehlikelerini belirlenmeli ve giderilmeli. Uygun eÄŸitim: Tüm mutfak personelinin kapsamlı bir yangın güvenliÄŸi eÄŸitiminden geçmesi saÄŸlanmalı; yangın acil durumunda dikkatli olmanın, güvenli piÅŸirme uygulamalarının ve hızlı hareket etmenin önemi vurgulanmalı. Depolama: Yanıcı maddeler ısı kaynaklarından uzakta, iyi havalandırılan belirlenmiÅŸ alanlarda saklanmalı. Kazara tutuÅŸmayı önlemek için sıkı depolama kuralları düzenlenmeli. Yangın söndürme sistemleri: Yangınları büyümeden önce hızla kontrol altına almak ve söndürmek için otomatik sprinkler ve yangın söndürücüler gibi etkili yangın söndürme sistemleri kurulmalı. Düzenli temizlik: YaÄŸ birikmesini önlemek ve yangın riskini azaltmak için mutfak davlumbazları, havalandırma delikleri ve egzoz sistemleri için sıkı bir temizlik programı uygulanmalı. Lobiler ve koridorlar: Herhangi bir ortak alan, yangın risk deÄŸerlendirmesinde not edilmelidir çünkü bunlar ayak trafiÄŸinin gerçekleÅŸtiÄŸi ana alanlar olacaktır. Ayrıca çoÄŸu yangın ekipmanının bulunacağı yer burasıdır. Asansörler: Asansörler yangın risk deÄŸerlendirmesinde dikkate alınmalıdır çünkü yangın sırasında kullanılmalarına izin verilmez. Temizlik ve depolama dolapları: Dolaplar çarÅŸaf ve temizlik ürünleriyle dolu olacaktır, bu da tehlikelerle dolu oldukları anlamına gelir. Kapalı alanları temiz ve düzenli tutmak yangını uzak tutmaya yardımcı olacaktır. PEKÄ° BU OTELDE OLASI BÄ°R YANGINDA OTELDE BULUNAN MÄ°SAFÄ°RLER Ä°ÇÄ°N YANGIN ÖNLEMÄ° OLARAK NELER YAPILABÄ°LÄ°RDÄ°? Yukarıda da belirttiÄŸim gibi bazı misafirlerin yangın anında bulunduÄŸu odadan kaçıp kurtulmak için yatak çarÅŸaflarını birbirlerine ekleyerek bu iÅŸi gerçekleÅŸtirmeyi düÅŸünmüÅŸler ancak birçoÄŸu maalesef baÅŸarılı olamamışlardır. Bunun için otel odalarında pencereden sarkıtabilme özelliÄŸine sahip portatif merdivenlerin bulundurulması bir çözüm olabilirdi. AÅŸağıda resimde görülen merdiven 7m uzunlukta yangın anında kaçışlarda kullanılan portatif açılı-katlanır metal yangın kaçış halat merdivendir.
Ölüm olaylarının yangın anında genelde duman ve zehirli gazlardan olduÄŸu kesindir. Burada dumanlı alanda mahsur kalan kiÅŸilerin ortamdan kaçışını saÄŸlamak için en az kendilerine 15 dakika temiz hava saÄŸlayacak acil kaçış maskelerinin misafirlerin odalarında kiÅŸi sayısı kadar bulundurulması gerekirdi. Yukarıda görülen kaçış maskesi acil durum kaçışı için tasarlanmış karanlıkta bile yüksek g örünürlüÄŸe sahip, su geçirmez, aleve dayanıklı ve yıkanabilir tipte taşıma çantası içinde bulunan bir kaçış setidir. Çantanın kapağı açıldığında, set otomatik olarak hava tüpünden kaçış baÅŸlığına sabit akışta oksijen vermeye baÅŸlar. Silindir basınç göstergesi, çantanın arkasına yerleÅŸtirilmiÅŸ ÅŸeffaf görüÅŸ penceresinden kolayca görülebilir.
Otellerde kullanılan halıların ve perdelerin, ahÅŸap malzemelerin, yangın tesisat kablolarının yanmaya dirençli malzemelerden yapılması gerekir. Yangına dayanıklı halılar, aleve dayanıklı veya yangına dayanıklı halılar olarak da bilinir, yangınla ilgili kaza riskini en aza indirmek için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiÅŸ zemin kaplamalarıdır. Bu halılar, alevlere ve yüksek sıcaklıklara karşı yüksek dirençli malzemeler ve teknolojiler kullanılarak üretilir. Yangına dayanıklı halıların temel amacı yangının yayılmasını yavaÅŸlatmak ve tutuÅŸma veya yanma riskini azaltmaktır. Bunu yangına dayanıklı lifler kullanarak ve genellikle onları alev almaya daha az eÄŸilimli hale getiren özel iÅŸlemler veya kaplamalar ekleyerek baÅŸarırlar. Yangın durumunda yangına dayanıklı halılar alevlere daha uzun süre maruz kalmaya dayanabilir ve tahliye ve yangın kontrolü için deÄŸerli zaman saÄŸlar. Yangına dayanıklı halılar tutuÅŸma ve yanma riskini azaltır.
Yangına dayanıklı perdeler aldatıcı bir ÅŸekilde basit görünür, ancak yangınları kontrol altına almada etkileyici bir ÅŸekilde etkilidir. Sprinkler gibi aktif olarak yangını söndürmeseler de, alevlerin yayılmasını önlemek veya yavaÅŸlatmak için pasif bir bariyer görevi görürler, bu da hasar miktarını ve hasarı onarma maliyetini azaltır. Bu perdeler bir bariyer olarak açık alanları daha küçük, kontrolü daha kolay bölgelere bölebilir. Bu dar alanları kapatarak ve açık alanları bölümlere ayırarak, itfaiyecilerin binaya güvenli bir ÅŸekilde girmeleri ve yangını kontrol altına almaları daha kolay olacaktır. Ayrıca, yangın ne kadar iyi kontrol altına alınırsa, personel ve misafirlerin tahliyesi de o kadar güvenli olur. Yangın duman perdeleri yangın sırasında koruma saÄŸlar ve güvenli tahliyeyi mümkün kılar. Yangın perdeleri öncelikle alanları bölmek için kullanılır. Yangın, duman ve zehirli gazların bina boyunca yayılmasını önler. Genellikle yangına son derece dayanıklı malzemelerden yapılan yangın duman perdeleri otomatik veya manuel olarak etkinleÅŸtirilebilir. Bir binanın yangın koruma sistemine entegre edilirler ve genellikle geleneksel yangın kapılarının veya duvarlarının pratik olmadığı alanlara kurulurlar.
OTELÄ°N AHÅžAP MALZEME Ä°LE Ä°MAL EDÄ°LMÄ°Åž DÖÅžEMELERÄ°NDE, DIÅž CEPHESÄ°NDE, DEKORATÄ°F MALZEMELER VB. ACABA YANGIN GECÄ°KTÄ°RÄ°CÄ° KÄ°MYASAL Ä°LE KAPLANMIÅžIMDIR.? Alev geciktiriciler, yangının baÅŸlamasını önlemek veya büyümesini yavaÅŸlatmak için malzemelere uygulanan kimyasallardır. Kereste ve keresteyle ilgili alt tabakaları korumak için yeni nesil, berrak, su bazlı, yüzeye uygulanan, yangın geciktirici emdirme sıvısıdır. Yapısal keresteler, kereste çerçeveleme, paneller, saçaklar, döÅŸeme, çitler, kulübeler, yazlıklar, iskele tahtaları ve kaplama (hem iç hem de dış) dahil olmak üzere çok çeÅŸitli yapı ve yüzeylerde kullanılabilir.
HERHANGÄ° BÄ°R OTELE Ä°LK DEFA GÄ°RÄ°Åž YAPAN BÄ°R MÄ°SAFÄ°R KATILIÅž YAPTIÄžINDA AÅžAÄžIDAKÄ° YANGIN ÖNLEMÄ° KONUSUNDA HANGÄ° KONULARA DÄ°KKAT ETMELÄ°DÄ°R.
SÄ°GARA Ä°ÇMENÄ°N TEHLÄ°KELERÄ°
OTELLERDE GÜVENLÄ° VE DÜZENLÄ° ÇIKIÅž YOLLARI Ä°lginizi çekebilir... Saray Alüminyum'un Yangın GüvenliÄŸinde Tercihi Duyar Pompa OlduSaray Alüminyum'da yüksek verimli Duyar teknolojisi tercih edildi. 1980 yılından beri hizmet veren ve TekirdaÄŸ'da üretim tesisi bulunan Ä°stanb... Yalıtım Sektörü BaÅŸarı Ödülleri 2025, Ödül Töreniyle Sahiplerine Takdim EdildiYalıtım dergimiz tarafından düzenlenen ve bu yıl 20. kez sahiplerini bulan, yalıtım sektörünün gelenekselleÅŸen organizasyonu Yalıtım Sektörü BaÅŸarı Öd... ÇuhadaroÄŸlu Alüminyum Fabrikası'nda Duyar Pompa ÇözümleriKırklareli'nin Lüleburgaz Ä°lçesi, Evrensekiz Beldesi'nde inÅŸa edilen ÇuhadaroÄŸlu Alüminyum fabrikasının yangın güvenliÄŸi Duyar Pompa çözüm sis... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.