E-Dergi Oku 
AYSO

Kağıt Üretim Fabrikalarında Yangın Risk Analizi Değerlendirmesi

Kağıt Üretim Fabrikalarında Yangın Risk Analizi Değerlendirmesi

15 Temmuz 2024 | HABERLER1.399 kez okundu

Sezer Aslan
Yangın, Acil Durumlar ve Deprem Eğitim Uzmanı
Risk Analizi, Danışman NFPA Member

Her gün kağıttan yapılmış bir şeye dokunuruz. İnternet siparişimizi aldığımız kutu, yazıcıya koyduğunuz kağıt, mısır gevreğinizin bulunduğu karton ve daha birçok şey. Kağıt artık hafife aldığımız bir şey, ancak kağıt yapmak bazen milyarlarca dolar değerinde olan büyük üretim tesisleri gerektiren karmaşık bir işlemdir. Üretim tesislerinin kaybı riskleri, temelde ağaçları (çoğunlukla kullanılan ham madde) kullanılabilir elyafa parçalamak ve ardından aşina olduğunuz o kağıt tabakasını oluşturmak için mekanik olarak manipüle edilen mekanik/kimyasal bir işlem olan çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Peki kağıt üretimi yapılan tesislerde yangın çıkarma ihtimali olan riskler nelerdir ve bu riskler için ne gibi önlemler alınabilir. Aşağıdaki yazımızda bu konulara değinilmiştir.

Yanıcı Tozlar :

Kağıt yapım sürecinin hemen hemen her aşamasının bir yan ürünü yanıcı tozdur. Ağaçların kabuklarının soyulup, kesilip kullanılabilir odun parçalarına dönüştürüldüğü odun yığınından, hamur ve kabuk haline getirilecek parçaların işleme santraline taşınmasına, hamur haline getirilip kağıt rulolarına dönüştürüldüğü kağıt makinelerinden ruloların levhalara veya diğer kağıt formlarına dönüştürüldüğü dönüştürme alanına kadar birçok yerlerde yangın riski muhtemeldir. Nakliye kamyonlarında ve tren taşımacılığında üretim tesislerine boşaltma sırasında, depolama silolarında ve malzeme elleçleme ve işleme ekipmanlarını içeren mısır veya benzeri nişasta gibi diğer yanıcı tozların kullanımını içerir. Yanıcı toz üreten, işleyen ve kullanan tüm ekipman ve işlemler tanımlanmalı ve yanıcı toz patlaması riskini belirlemek için bir Toz Tehlike Analizi yapılmalı ve bu bilgiler yanıcı toz patlamasına maruziyeti azaltmak veya ortadan kaldırmak için önlemler almak üzere kullanılmalıdır. NFPA 652, NFPA 654 ve NFPA 664 gibi belgeler yanıcı tozlara maruziyetin neler olduğunu açıklamaktadır. Otomatik sprinkler sistemleri, patlama havalandırması ve muhtemelen sabit yangın/patlama bastırma sistemleri ile donatılmış toz toplama ve ayırma sistemleri gibi koruyucu sistemler, toz süreçlerini tesisin geri kalanından ayırma yöntemleri ve temizlik ve taşıma prosedürleri gibi prosedürel gereklilikler dikkate alınmalıdır.

Yanıcı toz maruziyetinin bir diğer biçimi, kağıt makinesi muhafazasının içinde kağıt tozu birikmesidir. Normalde kağıt makinesi davlumbazı olarak adlandırılan bu muhafaza, ısıtılmış buhar tamburlarının buhar sisteminden ve küçük yağ sistemi sızıntılarından kalan yağdan kaynaklanan neme maruz kalan kağıt tozunu biriktirir. Bu kağıt tozunun davlumbazda birikmesine izin verilirse, bu kalıntıyı içeren bir yangın, kurulu sprinkler sistemlerinin çalışmasını hızla aşarak yayılabilir. Kağıt makinesi davlumbazının her yerine otomatik sprinkler takılması, iyi bir temizlik ve sürekli bakım, bu maruziyeti ele almada birincil koruma ve yangın önleme önlemleridir.

Isı Transferli Sıcak Yağ Rulo Sistemleri :
Üretilen kağıda bağlı olarak, kağıda belirli bir son kat vermek için ısıtılmış pres ruloları kullanılarak kağıdın yüzeyi geliştirilebilir. Bazı yerler bu işlevi gerçekleştirmek için Isıtılmış Termal Yağ Transfer Rulo sistemleri kullanır. Bu kendi başına bir konudur ancak genel olarak ısıtma sistemi, transfer sistemi ve ilişkili ekipmanlar, bir arıza nedeniyle ısıtılmış termal yağ serbest kalırsa veya ısıtma sistemi arızalanırsa yüksek yangın tehlikesi oluşturur. Sistemler genellikle yaklaşık 60 PSI'de çalıştırılır ve yağ parlama noktasının üzerine kadar ısıtılabilir. Rulo döner bağlantıları bir sistem arıza noktası oluşturur ve bu bağlantılar tüm sistem için geçerli olduğu gibi uygun şekilde tasarlanmalı ve bakımı yapılmalıdır. Genel olarak, otomatik sprinkler sistemleri dağıtım boruları ve ısıtıcı sistemi dahil olmak üzere tüm sistemin üzerine ve ısıtılmış rulo etrafındaki çalışma zeminine ancak doğrudan ısıtılmış rulo üzerine değil sağlanmalıdır. Sistem ekipmanı otomatik kapatma kilitlemeleri ile sağlanmalı ve ısıtma sistemi aşırı ısınma durumunda sistemi kapatmak üzere düzenlenmiş sıcaklık kontrolleri ile sağlanmalıdır.

Hidrolik sistemler:
Birçok üretim ortamında olduğu gibi, bir kağıt fabrikasında da hidrolik olarak çalıştırılan birçok üretim ekipmanı bulunur. Hidrolik sistemler boyut ve çalışma basınçları açısından çeşitlilik gösterir ancak sistemlerin çoğu 100 galondan (379 litre) fazla hidrolik sıvı kapasitesine sahiptir. Bu sistemler bir kağıt fabrikasının her üretim alanında bulunur ve diğer üretim operasyonlarında olduğu gibi aynı tür yangın maruziyetine sahiptir; boru sisteminin arızalanması durumunda yüksek basınçlı tutuşabilir sıvı püskürtme yangını. Özellikle endişe verici olanlar, genellikle odun sahasında ve kağıt hamuru fabrikasında bulunan hidrolik ekipman tahrikleri olarak kullanılan hidrolik sistemler ve kağıt makinesindeki sistemleri çalıştıran hidrolik ünitelerdir. Bu hidrolik sistemler genellikle daha büyük bir sıvı kapasitesine sahiptir ve ekipman muhafazalarının yakınında ve bazen de sınırları içinde bulunur. Konum ve boyut nedeniyle, bir hidrolik sistem yangını milyonlarca dolarlık makineleri açığa çıkarır ve büyük hasara ve ekipman duruş süresine neden olarak fabrika operasyonunu durma noktasına getirebilir. Genel yangın koruması, otomatik yangın söndürme sistemlerinin kurulumunu, hidrolik sistem otomatik kapatmalarını ve hidrolik rezervuarın ve pompalama sisteminin çevredeki alanlardan fiziksel olarak ayrılmasını içerir.

Yağlama Sistemleri :
Kağıt makineleri, yağlama sistemleri gerektiren büyük döner rulolar ve buhar tamburları içerir. Sistemler genellikle daha düşük basınçlarda (yaklaşık 30 ila 50 psi) çalışır ve yağlayıcı yağı dönen rulo ve buhar tamburu yataklarına pompalar ve ardından yağ yerçekimiyle yağ depolama tanklarına geri beslenir. Sistem nispeten düşük bir basınçta çalıştırıldığından, birincil yangın maruziyeti yağ miktarı ve tankların ve pompalama sisteminin konumudur. Bir kağıt makinesinde genellikle her biri yaklaşık 5.000 ila 8.000 galon (yaklaşık 18.900 ila 30.300 litre) tank kapasitesine sahip birden fazla yağlama sistemi bulunur. Tanklar ve pompalar genellikle kağıt makinesinin bitişiğindeki bulunur. Birçok ısıtılmış yüzey ve diğer tutuşma kaynakları nedeniyle, bir yağ sızıntısı kolayca tutuşabilir ve tüm makineyi ciddi hasara ve uzun süreli durmasına neden olabilir. Genel yangın koruması, otomatik yangın söndürme sistemlerinin, tank ve pompa sistemi sızıntı tutma ve tank ve pompa sistemlerinin yakınında olası bir yangın konusunda operatörleri uyarmak için yangın algılama sistemlerinin kurulumunu içerir. Kağıt makinesi kesintileri sırasında sistem onarılana kadar sistem sızıntısını önlemek veya sızıntı birikiminin miktarını azaltmak için iyi bir temizlik ve sistem bakımı gerekir.

Tutuşabilir Sıvılar ve Diğer Kimyasallar:
Bir kağıt ve kağıt hamuru fabrikası birçok yönden kimyasal işleme operasyonuna benzetilebilir. Kağıt ve kağıt hamuru fabrikaları, ekipmanlarında yağlama ve hidrolik yağlar kullanmanın yanı sıra, üretim operasyonunda metanol gibi tutuşabilir sıvılar da kullanır; terebentin ise hamurlaştırma sürecinin bir yan ürünüdür. Terebentin geri kazanım operasyonu, boşaltma ve damıtma işlemlerini içerir. Tutuşabilir sıvıların toplu depolanması ve işlenmesi, kodlara ve standartlara uygun olarak yapılmalı ve otomatik ve manuel yangın söndürme kabiliyetlerinin yanı sıra dökülme tutma ile depolama tankı alanı ayırmayı içermelidir. Boşaltma ve damıtma yapıları, yeterli alan ayırma ve uygun dökülme tutma ile birlikte süreç yapıları boyunca kurulmuş otomatik yangın söndürme veya benzeri sistemlerle sağlanmalıdır. Kağıt ve kağıt hamuru yapım sürecinde kullanılan diğer kimyasallar arasında (bu liste her şeyi kapsamaz) asitler, kostikler, oksijen, ozon, klor dioksit, hidrojen peroksit, sodyum klorat, sodyum hipoklorit ve kükürt bulunur. Tüm bu kimyasallar farklı ve özel tehlike ve maruziyet türleri içermekte olup, her biri değerlendirilmeli ve uygun koruma önlemleriyle donatılmalıdır.

Depolama:
Gelen odun kütüklerinden, işlem içi depolamaya ve oluklu kartonlarda Rulo Kağıt ve tabaka kağıt gibi bitmiş ürünlerin depolanmasına kadar, bir kağıt ve kağıt hamuru fabrikasında birçok farklı depolama yangını maruziyeti vardır. Ağaç uzunluğunda ve kesilmiş uzunluktaki kütükler, 80 ft. (24 m) yüksekliğe ve birkaç bin fit (metre) uzunluğa kadar toplu yığınlarda depolanabilir. Yangınlar, odun liflerinin ayrışması nedeniyle kütük yığınının tabanında başlayabilir ve bu tür yangınların söndürülmesi çok zordur. Yangınla mücadele, kütüklerin yeniden konumlandırılmasını ve büyük miktarda su uygulanmasını içerir. Bu yangınların kontrol altına alınması ve söndürülmesi haftalar alabilir. Benzer şekilde, 100 ft. (30 m) yüksekliğinde ve yüzlerce fit (metre) uzunluğunda olabilen odun yongası yığınlarında, yongaların hareket ettirilmesini ve büyük miktarda yangın söndürme suyunun uygulanmasını gerektiren derin yerleşik yangınlar vardır. Yongaları hareket ettirmek için mekanik ekipmanın yığının üzerine ve yanına yerleştirilmesi gerektiğinden bu tehlikeli bir işlem olabilir. Derin yangınlar, talaş yığınlarında boşluklar oluşturarak yığının çökmesine neden olabilir. Bu yangınlar, yangınla mücadele sırasında uygun güvenliğin sağlandığından emin olmak için çok dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. Hem odun kütüğü hem de talaş yığını yangınlarında, yangın kirliliği nedeniyle yığının büyük bir kısmı kullanılamaz hale gelebilir.

Endişe duyulan işlem içi depolama, sürekli kağıt tabakasının "Ana Rulolar" adı verilen büyük kağıt rulolarına sarıldığı kağıt makinesinin çıkış ucundadır. Bu rulolar yaklaşık 20 ton ağırlığındadır ve daha küçük rulolar halinde kesilmeyi bekleyerek yatay olarak sehpalarda veya zeminde depolanır. Bu rulolarda yangınlar meydana gelmiştir ve çatı seviyesindeki sprinkler koruması normalde ruloların yaklaşık 30 ila 50 ft (9 ila 15 metre) üzerinde olduğundan kontrol edilmesi çok zor olabilir. Bu durumlarda yangını kontrol etmenin birincil yöntemi manuel yangın söndürmedir. Bu ana rulolar, ya kağıt tabakalarına dönüştürülen ya da kullanımları için müşterilere gönderilen daha küçük boyutlu rulolara kesilir.Bitmiş ürünler öncelikle rulo kağıt depolama ve oluklu mukavva kutularda kağıt ürünlerinin depolanmasıdır. Rulo kağıt, otomatik yangın söndürme korumasının bu depolama için birincil koruma yöntemi olduğu en zorlu yangın türlerinden birini sunar. Kağıdın ağırlığı ve kaplaması, depolama yapılandırması, depolama yüksekliği ve diğer değişkenler nedeniyle Sprinkler sistemi tasarımı, tabandan uygulanmalıdır. Bu sprinkler sistemleri, nispeten yüksek çalışma basınçlarında büyük su deşarj kapasiteleri gerektirir. Paketlenmiş kağıt ürünleri Sınıf 3 emtia olarak kabul edilir ve NFPA kod gerekliliklerine göre korunabilir.

Açık alanlardaki depolama alanları neredeyse tamamen korumasız durumdadır çünkü açık bir alanda geleneksel yangın alarmları uygulamak neredeyse imkansızdır. Duman, alarmı çalıştırmadan kısmen kapalı bir yapıdan kolayca kaçabilir ve geleneksel sistemler açık alanlar için bile inşa edilmemiştir. Örneğin, balyaları ve makaraları doğrudan bir kağıt fabrikasının dışında depolamak belirli bir risk oluşturur. Bu malzemeler son derece yanıcıdır, ancak genellikle geleneksel bir yangın sisteminin kapsama alanının dışında depolanırlar. Binaya yakın olmaları, dışarıda başlayan bir yangının tesis genelinde hızla yayılabileceği ve alarm sisteminin yanıt süresinin gecikeceği anlamına gelir. Özellikle otomatik bir deponun bulunmadığı durumlarda makaraların depolanması için bir dizi genel kriter izlenir. Özellikle otomatik bir deponun bulunmadığı durumlarda makaraların depolanması için bir dizi genel kriteri izleyeceğiz. Şöyle ki: makara çapı ne kadar büyük olursa istifleme yüksekliği de o kadar yüksek olur; Makara genişliği ne kadar küçük olursa istifleme yüksekliği de o kadar düşük olur. Yaklaşık maksimum 7,50 metrelik bir yükseklik belirlenir ve makara yığınının tepesi ile deponun tavanı arasında yeterli bir serbest mesafe bırakılır veya bu mümkün değilse, mevcut istifleme ekipmanının kapasitesine göre belirlenir.

Kağıt bobinleri hemen kullanılmayacaksa orijinal ambalajında, tercihen palet üzerinde ve dik konumda depolanmalıdır. Malzemeyi asla yere koyulmamalı. Yüzeyleri plastik veya diğer neme dayanıklı malzemelerle kaplanmış paletlerin üzerine yerleştirilmelidir. Üretim sürecinde daha sonra kullanılacak şekilde ana rulolar bir makine sayesinde makaralara sarar. Bir makara genellikle yüksek hız koşullarında, örneğin kağıdın bir kağıt makinesinden veya kaplayıcıdan geldiği durumlarda kullanılır. Deponun pencereleri küçük ve yüksek olarak ayarlanmalıdır. Kağıt ruloları ise yerden en az 25 mm yükseklikte ve duvardan uzakta istiflenmelidir.

Dikey İstifleme:
Paletlenmemiş makaralar her durumda dikey olarak istiflenecektir. Dikey istiflemede, özellikle "ada" tipinde (istiflerin tabanda tek bir elemandan oluştuğu, forklift kelepçeleriyle makaraların hasar görmesini önlemek için bitişik istifler arasında küçük bir ayrım yapılmasına izin verildiği) aşağıdaki depolama yönergeleri izlenecektir:İstifin yüksekliği, makaranın çapına ve genişliğine göre belirlenecek, böylece stabilite garanti edilecek ve yer değiştirme önlenecektir. Bu anlamda maksimum 7,50 metreyi veya maksimum yüksekliği asla aşmadan makara çapı büyüdükçe istifleme yüksekliği de artar, genişlik ne kadar küçük olursa yükseklik de o kadar düşük olur şeklinde genel kural uygulanacaktır. İstifleme ekipmanının kapasitesi daha düşükse yığılır. Çapı 60 ile 90 cm arasında olan makaralar için maksimum istifleme yüksekliği maksimum 5,0 metreye düşürülecektir. Çapı 40 ila 60 cm olan makaralar ikiden fazla üst üste istiflenmeyecek, çapı 40 cm'den küçük olan makaralar ise hiç istiflenmeyecektir. Hem makaranın ağırlığı hem de toprağın ve makaraların yapısal direnci dikkate alınmalıdır. Farklı türdeki makaraları istiflerken, stabiliteyi korumak için her zaman küçük çaplı makaraları büyük çaplı makaraların üzerine yerleştirilmeli. İstifleme alanları sınırlandırılacak ve karışıklığı önlemek için net bir şekilde yerleri belirlenecek şekilde işaretlenir.

Yatay veya Döner İstifleme:
Makaraların yatay konumda depolanması, ağırlıkları nedeniyle zeminle temas eden kısımda deforme olabileceğinden önerilmez. Bu konumda depolama gerekliyse, makaraların istiflenmesinden kaçınılması ve mümkün olduğu kadar kısa bir süre bu konumda tutulması önerilir.

KAĞIT FABRİKALARINDA YANGIN GÜVENLİĞİNİN OPTİMİZE EDİLMESİ: YÜKSEK RİSKLİ ALANLARIN BELİRLENMESİ
Yangın güvenliği, önlem veya önleyici bir tedbirden daha fazlasıdır. Bir yangın algılama sistemi, herhangi bir şirketin en değerli varlığına insanlarına yapılan temel bir yatırımdır. Bir tesiste çalışanlar için yeterli yangın güvenliği olmadan, iş sürekliliği olmaz. Yangın sırasında personele hiçbir zarar gelmese bile, tesis ve makinelerdeki hasarı onarmak zaman ve para kaybına neden olur ve üretim genellikle tamamen durur.
Özellikle kağıt ve hamur endüstrisi, yangın güvenliği için benzersiz riskler oluşturur. Kağıt oluşturmak için kullanılan hammaddeler, üretim süreçlerinin çoğunda kullanılan kimyasallar gibi son derece yanıcıdır. Nemli üretim ortamları ve inanılmaz derecede yüksek tavanlar, geleneksel yangın dedektörlerini en iyi ihtimalle güvenilmez hale getirir. Tozsuz ağaç işçiliği imkansızdır. Benzer şekilde, kağıt endüstrisi yangın ve toz patlamalarının yoğun olduğu alandır. Silolar, filtreler, konveyör sistemleri, elekler, kurutucular, değirmenler, sınıflandırıcılar, siklonlar ve elavatörler, flaş kurutucular, plaka presleri tehlikelerin yoğun olduğu başlıca alanlardır. Üretimin bu bölümleri olası yangın ve toz patlamalarına karşı savunmasızdır. Bu nedenle ekonomik proses güvenliği esastır. Prosesde tehlikeli kıvılcımlar ve sıcak parçacıklar üretilebilir, bu da gelir kaybına ve/veya insan hayatına ve üretim hattındaki makinelerde büyük hasara yol açabilir.

Başlıca yangın risk alanları şunlardır;
• Kazan ve kazan besleme hatları
• Ağartma ve şartlandırma tankları
• Kurutma Makinesi Davlumbazı
• Depolama tankları ve alanları
• Konveyör sistemleri
• Geri dönüşüm işlemleri
• Sindiriciler
• Silolar
• Arıtıcılar
• Kimyasal proses reaktörleri

Kağıt yangınları tehlike açısından ciddi bir risktir. Yangın ilk önce kağıdın içinde yanmaya başlar ve buna smoldering (için için yanma) yangın denir ve ilk aşamada duman veya alev oluşmaz. Sonraki aşamada duman oluşmaya başlar ve alev fazına geçiş çok hızlı gerçekleşir. Sonrasında yangın geometrik hızla büyür ve tehlike yaratır. Atık kağıt sahaları, kağıt depolama alanları, yüksek sıcaklıklı makine alanları tesiste yangının başlayabileceği yerlerdir. Kağıt yangınlarını çok erken tespit etmek ve hızlı müdahale etmek esastır. Aksi takdirde durdurulması veya kontrol altına alınması kolay olmayan boyutlara hızla ulaşır. Kağıt ve odun üretim tesislerinde smoldering yanmanın erken tespiti için özel tespit sistemlerine ihtiyaç vardır. Hızlı tespitten sonra yangın otomatik su, köpük veya gaz söndürme sistemleri ile söndürülmeli veya kontrol altına alınmalıdır.
Kağıt fabrikaları, selüloz üretim süreci için çeşitli yanıcı kimyasallarla birlikte büyük miktarda odun yongası ve atılmış karton içerir ve yüksek bir yangın yükü taşır. Kağıt makinelerinde ayrıca kilometrelerce yüksek voltajlı kabloya sahip 200'e kadar elektrik motoru bulunur. Bu tür koşullar yangınlar için bir üreme alanıdır ve bir yangın başladığında yangın inanılmaz derecede hızlı yayılabilir. Ne yazık ki, kağıt tesisleri ve depoları, geleneksel yangın dedektörlerinin sıklıkla bulunduğu yüksek, tavanlar gerektirir. Bir yangın durumunda, dumanın dedektörlere ulaşması kelimenin tam anlamıyla dakikalar alabilir. Kağıt makinelerinin oluşturduğu büyük miktarda su buharı ve tozu da ekleyin ve geleneksel yangın dedektörleri bir alarm bile kaydetmeyebilir. O zamana kadar, yangın zaten kontrolden çıkmış olur.

Kağıt bobinleri hemen kullanılmayacaksa orijinal ambalajında, tercihen palet üzerinde ve dik konumda depolanmalıdır. Malzemeyi asla yere koyulmamalı. Yüzeyleri plastik veya diğer neme dayanıklı malzemelerle kaplanmış paletlerin üzerine yerleştirilmelidir. Üretim sürecinde daha sonra kullanılacak şekilde ana rulolar bir makine sayesinde makaralara sarar. Bir makara genellikle yüksek hız koşullarında, örneğin kağıdın bir kağıt makinesinden veya kaplayıcıdan geldiği durumlarda kullanılır. Deponun pencereleri küçük ve yüksek olarak ayarlanmalıdır. Kağıt ruloları ise yerden en az 25 mm yükseklikte ve duvardan uzakta istiflenmelidir.

Çevre Koşulları
Kağıt higroskopik bir malzemedir, yani ortamdaki nemi emebilir veya serbest bırakabilir. Kağıdın en önemli özelliklerinden bazıları nem içeriğine bağlı olarak değişebilir. Bir ortamdaki nem, kısmen ortamın sıcaklığından etkilenen bağıl nem olarak ölçülür. Bu nedenlerden dolayı kağıdın saklandığı ortamın hem neminin hem de sıcaklığının bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Bağıl nemden etkilenen kağıdın temel özelliklerinden bazıları arasında kendi nem içeriği, diğerlerinin yanı sıra uzaması, gerilme mukavemeti, yırtılma direnci yer alır. Ortamın bağıl nemi %50 olduğunda bu özelliklerin sabit kaldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle, kağıt saklama ortamında bağıl nem düzeyinin %50 düzeyinde tutulması, kağıt özelliklerinin korunması açısından en uygunu olabilir. Bu nedenle, kağıt makaralarının ana mekanik özelliklerinin değişmemesini sağlamak için %50 bağıl nemi koruyan çevre koşullarında saklanması önerilir. İdeal saklama koşulları şunlardır:

SICAKLIK 20°C - 24°C BAĞIL NEM %45 - %55 Ayrıca güneş ışığına maruz kalmanın kağıdın kalitesini etkileyebileceğini unutmamak önemlidir. Güneş ışığı, kağıttaki lignin (lignin doğal bir polimer veya çimento olarak görülebilir) veya boyalar gibi bazı moleküllerde reaksiyonları tetikleyebilir ve bu da kağıdın renginde değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle kağıt makaraların doğrudan güneş ışığına maruz kalabileceği yerlerde saklanmaması önerilir.

Kağıt Rulosu Taşıma ve Depolaması En İyi Şekilde Nasıl Organize Edilir?
Her kağıt rulosu, taşımadan boşaltma sırasında, gerekirse depolama için veya üretim hattında imha edilmek üzere kullanım için kullanılmalıdır. Genel bir kural olarak bunların teker teker ele alınması gerekir. Makara her zaman ortasından tutulmalı ve kelepçenin kenarlara temas etmesi önlenmelidir. Taşıma sırasında forklift kelepçeleri dikey tutulmalıdır. Forklift hareket halindeyken kelepçeler döndürülmemelidir. Makara yere ya da başka bir makaraya dayanıncaya kadar bırakılmamalıdır. Bir makara diğerini itmek için kullanılmamalı ve paletlenmemiş makaralar kelepçelenmedikçe taşınmamalıdır. Paletlenmemiş makaralar, yükseklikleri ön alanın tam olarak görülebilmesine izin verdiği sürece dikey konumda taşınacaktır. Makara veya makaraların yüksekliği forklift operatörünün görüşünü engelliyorsa ters yönde taşınacaktır. Düşme durumunda asla yatay konumda taşınmamalıdırlar. Örnek olarak hidrolik sistem arızası nedeniyle makara dönebilir. 2 m veya daha geniş olan makaralar taşınırken merkezden alınacaktır. Bir makarayı kelepçeyle tutarken, makara indirilirken aynı anda kelepçe dönmemeli.

Tutucuların bıçakları, makaranın çoğunu, dışarı çıkmadan saracak kadar büyük olmalıdır (1,9 metre çapında ve 1,2 metre genişliğindeki makaralar için yaklaşık 25 cm genişlik x 100 cm yükseklik) ve makarayı kavrayabilmek için doğru dokuya sahip olmalıdır. Üzerinde iz bırakmadan iyice kavramalı. Kelepçelerin uygun çalışma basıncı makaraların ağırlığına bağlı olacaktır ancak 2.000 kg ile 3.000 kg arasındaki makaralar için kelepçelerde 180 bar basınç kullanılması gerektiği düşünülmeli. Çok fazla basınç makaranın iç mandrelini (bir tornada işlenecek bir iş parçasını kavrayan flanşlı veya konik veya dişli bir çubuk) deforme edebilir, çok az basınç ise makaranın kaymasına ve düşmesine neden olabilir.

Makara taşıma işlemi bu göreve uygun ekipman kullanılarak gerçekleştirilmelidir. İdeal ekipman, kıskaç bıçaklarının eksenlerinin makaranın köşegeniyle çakışması için tüm makarayı saracak kadar büyük kıskaçlara sahip olmalıdır. Güvenlik işaretleri asgari sağlık ve güvenlik sinyalizasyon hükümlerine uygun olarak işaretlenecektir. Kavşaklarda forkliftlerin hareketi nedeniyle güvenliğin tehlikeye girebileceği durumlarda, forklift çatal uçları görünebilir şeklinde düzenlenebilir ve görüş alanlarını artırmak için kavisli aynalar yerleştirilebilir. Ayrıca güvenliği garanti altına almak için makaralar ile duvarlar arasında minimum bir ayrım oluşturulacaktır. Depolara erişim sağlayan yaya koridorları işaretlenecek ve yeterli şekilde sınırlandırılacaktır.

KAĞIT ÜRETİM TESİSLERİNDE YANGIN ÖNLEMİ İÇİN ÇÖZÜMLER

Kızılötesi (IR) Alev dedektörleri değirmenleri korur ve kıvılcımların ve sıcak parçacıkların kızılötesi tespiti ile filtreler. IR dedektörler, alevin yanma sürecinde yaydığı kızılötesi ışımayı algılar. IR dedektörler, alevin karakteristik kızılötesi spektrumunu analiz eder ve bu sayede alevi tespit edebilir. Bu dedektörler, alevin oluşturduğu iyonizasyon akımını ölçerek çalışır. Isı kaynakları su spreyi, CO2 veya su sisi bastırma kullanılarak söndürülür. Kızılötesi (IR) Alev dedektörleri, hızlı alev algılama ve su sisi bastırma özelliklerini içeren Hızlı Bastırma Sistemidir ve üretim zincirindeki en değerli halkalardan birinin optimum şekilde korunmasını sağlar. Kızılötesi (IR) Alev dedektörleri kağıt fabrikalarını korur ve kıvılcımları ve sıcak parçacıkları IR radyasyon algılama ile filtreler ve su spreyi, CO2 ile izolasyon veya su sisi bastırma kullanarak söndürür.

Kağıt fabrikaları, kurutucular, değirmenler ve filtreler gibi yangın veya patlamalara yatkın birkaç alan içerir. Bir yangın çıkarsa, hızla yayılabilir ve makinelere ve tesise önemli hasar verebilir. Hem kağıt hem de paketleme endüstrilerinde bulunan kurutucular, kağıt fabrikalarında yangınlara sebep olabilir. Bu tür yangınlar meydana geldiğinde, çok büyük maddi hasarlara neden olabilir. Ayrıca, kağıt hamuru fabrikası avlularında, odun yongalarını taşıyan uzun konveyörler başka bir önemli yangın riski oluşturur. Aşırı ısınan hasarlı yataklar odun yongalarını tutuşturabilir ve potansiyel olarak fabrika genelinde yaygın hasara neden olabilir. Bu alanlarda etkili yangın güvenliği önlemlerinin uygulanması, kazaları önlemek ve hem çalışanları hem de varlıkları korumak için çok önemlidir.










 


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

ISK-SODEX 2025, İklimlendirme Sektörünün Küresel Vitrinini Olacak

22-25 Ekim 2025 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek ISK-SODEX Fuarı küresel iklimlendirme pazarındaki en yeni trendlerin belirleyi...
26 Aralık 2024

Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri 2025'in Kazananları Belli Oldu

Bu yıl 20. Kez düzenlenen, Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri 2025'in 4 kategoride kazanan firma ve markaları ile liderlik ödülünün sahibi belli oldu...
20 Aralık 2024

Beypiliç'te Yüksek Verimli Duyar Çözümleri

Beypiliç fabrikasının yangın güvenliği tercihi Duyar Pompa oldu. Beypiliç'in Bolu'da faaliyet gösteren üretim tesislerinde yangın pompa sistem...
19 Aralık 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.